Jelle van Es
Jelle van Es Films & Series 29 jul 2016
Leestijd: 4 minuten

Gaming Manners: deze gamers verdienen miljoenen

Gamen is waarschijnlijk één van je favoriete hobby’s, maar je bent druk en dus volg je de game-industrie niet meer op de voet. Geen nood: daarom is er Gaming Manners. In Gaming Manners houden Manners en game-expert Jelle van Es van Pixelcake.nl je op de hoogte van zaken die je moet weten.

Wij spelen games meestal om even bij te komen van een dag hard werken. Of omdat we op een luie zondag geen zin hebben om iets te gaan doen. En dan heb je natuurlijk nog de vrijdagavonden, waarbij een potje Call of Duty voor het stappen gaan zeer fijn werkt voor het kameraadschap. Maar voor sommige gamers is gamen meer dan dat. Voor hen is het hun werk, waar ze flink wat geld mee verdienen in de wereld die eSports heet.

eSports is verzamelnaam voor het in competitie verband spelen van games. In plaats van dat je online tegen onbekende speelt, neem je het in publieke eSports-events vaak op tegen tegenstanders die fysiek in dezelfde ruimte zitten. En daar wordt dan gestreden om enorme prijzenpotten.

Miljoenen

Er worden per jaar echt tientallen miljoenen dollars aan prijzengeld uitgekeerd aan gamers die competities en toernooien winnen. Geld dat uitgevers van games en sponsoren maar al te graag ter beschikking stellen, omdat het loont om promotie te maken voor games of toernooien.

Zo kijken er via websites als Twitch duizenden gamers tegelijkertijd naar de prestaties van de beste gamers op toernooien en zijn er zelfs evenementen waarin complete stadions gevuld kunnen worden. Zeker in Azië zijn de beste gamers in bepaalde games letterlijk celebrities. Zij krijgen dikke sponsorcontracten, mogen opdraven in talkshows en moeten prachtige vrouwen van zich afslaan. De concentratie moet immers bij het spel blijven.

Wendell Lira aan het gamen

De aantrekkingskracht wordt ook steeds groter. Nu gaming meer en meer mainstream wordt, zijn er meer games waarin geld verdiend kan worden. Zo besloot deze week de Braziliaanse voetballer Wendell Lira zijn voetbalschoenen aan de wilg te hangen en die in te ruilen voor een controller. Lira is geen gevalletje Ronaldo of Messi, maar wist wel het mooiste doelpunt van 2015 te maken. Nu blessure-leed het hem onmogelijk maakt om een nieuwe club te vinden, heeft hij besloten om dan maar wereldkampioen in FIFA 17 te worden. Meer daarover lees je hier.

En op papier kan iedereen dat voorbeeld volgen. Het enige dat je nodig hebt is een console of pc, het juiste spel en wat skills. Dat laatste is het enige dat echt lastig is. Om echt goed geld te kunnen verdienen in het wereldje, moet je eigenlijk een soort van Messi zijn.

Goed, beter, best

Neem bijvoorbeeld een game als Call of Duty Black Ops 3. Een game die in miljoen huishoudens te vinden is, maar waar uiteindelijk 32 teams van vier man strijden om een prijzenpot van in totaal 3,5 miljoen dollar. Het is de Champions League van Call of Duty, waar je als winnaar per persoon zomaar met twee ton weg kan lopen, maar tegelijkertijd ook het enige beschikbare niveau. In de wereld van eSports moet je gewoon bij de beste honderd spelers van je game zitten om er iets mee te verdienen en anders kun je maar beter je eigen baan behouden.

Maar als je denkt dat je toch heel goed in gamen denkt te zijn, dan zijn dit de games waar de grootste prijzenpotten in zijn te vinden.

 1. DOTA 2
  65 miljoen dollar
 2. League of Legends
  29 miljoen dollar
 3. StarCraft II
  19 miljoen dollar
 4. Counter-Strike: Global Offensive
  17 miljoen dollar
 5. Smite
  5 miljoen dollar

Beste betaalde spelers

En als je je dan afvraagt hoeveel de best betaalde spelers in totaal hebben verdiend aan prijzengeld, dan kom je op bedragen uit waar je een verdomd mooi huis kan kopen in de heuvels van Los Angeles. Zo heb je Saahil Arora die dankzij DOTA 2 nu goed is voor 2,1 miljoen dollar aan prijzengeld. Of de Koreaan Sang Hyeok Lee die met League of Legends ruim een half miljoen bij elkaar speelde.

Miljoenen in Nederland
Nederlandse spelers zijn wat dat betreft wat bescheidener. De meest bekende speler uit Nederland is Manuel Schenkhuizen, die naar verluid iets meer dan drie ton uit games als WarCraft 3 en StarCraft 2 heeft gehaald. De kans is groot dat hij dankzij sponsoring het dubbele heeft binnengehaald, dus deze gamer zit er zeker niet slecht bij.

Manuel Schenkhuizen (bron: Wikipedia)

Een andere naam in het lijstje is Thijs Molendijk, die bijna anderhalve ton heeft verdient met de game Hearthstone. Hij kan de gamer uit Nederland gaan worden die over Manuel heen gaat, daar hij op dit moment heel goed gaat en de grote Hearthstone-toernooien van dit jaar nog moeten komen.

Kortom, er kan geld verdiend worden met het spelen van games. Grof geld zelfs. Maar je moet wel echt de beste van de beste zijn. Het zijn voornamelijk de winnaars die in het geld zwemmen. Wie buiten het podium valt, moet het al snel doen met een paar miezerige kruimels. Maar het idee dat het kan, spreekt aan en zorgt er voor dat steeds meer gamers de prestaties van de allerbesten ter wereld volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaming Manners: deze gamers verdienen miljoenen
Sluiten