Games gespeeld als kind? Dan hebben wetenschappers goed nieuws

Al jaren worden games bekritiseerd en dan zéker als kinderen ze spelen. Zo zouden ze je bijvoorbeeld gewelddadig en minder sociaal maken. Er zouden gewoon veel meer productieve manieren voor een kind zijn om z’n tijd te spenderen. Buitenspelen bijvoorbeeld, of een boek lezen. Nu blijkt uit een Spaans onderzoek dat het spelen van videogames als kind wel degelijk een groot voordeel te hebben.

Het gamen heeft meerdere positieve effecten op je hersenen, waar je nu de vruchten van kan plukken op de werkvloer.

Games verbeteren je geheugen

Al die middagen voor de Nintendo of PlayStation zijn niet voor niets geweest. Onderzoekers van de Open Universiteit van Catalonië in Barcelona kwamen erachter dat het spelen van videogames als kind een positief effect heeft op de hersenen. Volwassenen die als kind spelletjes speelden, presteerden veel beter bij een reeks met geheugentaken dan mensen die nog nooit een controller hadden vastgehouden.

Verrassend genoeg bleek dat de volwassene niet nog steeds hoeft te gamen om van de voordelen te kunnen profiteren. Games spelen als kind, tijdens de ontwikkeling van je hersenen, lijkt voldoende te zijn.

Waarom lijken games zo gunstig te zijn voor het geheugen? Daar hebben de onderzoekers een verklaring voor. Spellen zijn zo gemaakt dat ze de aandacht van mensen trekken en hen verleiden om te blijven spelen. Ook wordt de moeilijkheidsgraad geleidelijk verhoogd van niveau naar niveau, waardoor je betrokken en uitgedaagd blijft.

“Het is een activiteit die constant en intensief gebruik van onze hersenen vereist”, legt hoofdonderzoeker Marc Paulus uit. “Games zijn een perfect recept om onze cognitieve vaardigheden te versterken, bijna zonder dat we het merken.”

Lees ook: Het simpele teken dat je een gezond brein hebt

Geconcentreerd blijven op veeleisende taken

Dit sluit aan bij een onderzoek dat Marc Paulus al eerder deed, waarin hij met mede-onderzoekers voor het eerst ter wereld systematisch 116 internationale wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp analyseerde. Daaruit bleek dat de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor aanhoudende en selectieve aandacht efficiënter functioneren bij gamers. Zij hebben minder activering nodig om geconcentreerd te blijven op veeleisende taken.

In de review van de verschillende onderzoeken is op basis van hersenscans ook bevestigd dat de snelheid van informatieverwerking onder gamers toeneemt. Dit houdt in dat ze beter kunnen multitasken en beter in staat zijn te reageren als ze onder druk staan. Allemaal eigenschappen die heel handig zijn op de werkvloer.

Het spelen van games is geen magische oplossing om je geheugen enorm te verbeteren. Zeker niet als je nog nooit games hebt gespeeld en nu pas begint. Uren gamen zal er niet voor zorgen dat je straks makkelijk Frans kan leren. Maar het kan je bijvoorbeeld wél helpen bij multitasken en snelle besluitvorming.

Lees ook: 3 tips van een breincoach om je geheugen te verbeteren

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Games gespeeld als kind? Dan hebben wetenschappers goed nieuws
Sluiten