Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 18 nov 2020

Gamen maakt je gelukkig volgens onderzoek van Oxford University

Gamen is goed voor je welzijn. Dat stellen onderzoekers van de Oxford University na een nieuwe studie.

Jouw ouders vroeger altijd maar roepen dat er niets van je terechtkomt als je maar achter die spelcomputer blijft zitten. Het is misschien een beetje laat, maar eindelijk kun je ze van repliek dienen. Gestaafd door wetenschappelijk onderzoek van niet de minste universiteit.

Oxford University: gamen maakt je gelukkig

Aan het onderzoek hebben in totaal 3.274 gamers meegedaan, allemaal ouder dan 18 jaar. De gamers speelden Nintendo’s populaire game Animal Crossing: New Horizons en EA’s shooter Plants Vs. Zombies: Battle for Neighborville. Voor het eerst maakten wetenschappers van de Oxford University gebruik van exacte gameplay-data.

De onderzoekers ontdekten verschillende positieve effecten die verband houden met gamen. Deelnemers die meer speelden, scoorden beter op de tests waaruit het welzijn werd gemeten. “Als je vier uren per dag Animal Crossing: New Horizons speelt, ben je een gelukkiger mens”, aldus Andrew Przybylski van de Oxford University.

Eindelijk een onderzoek met gameplay-data

De wetenschapper zegt dat de resultaten hem niet zozeer verrassen. “Het onderzoek lijkt indrukwekkend, omdat de vorige onderzoeken naar gamen zo slecht zijn uitgevoerd.” In het verleden waren studies volgens hem vooral gericht op zelfgerapporteerde ‘aannames’, die niet leken te voldoen aan de werkelijkheid.

In het nieuwe onderzoek naar gamen heeft Oxford University werkelijke playtime-data gebruikt, waardoor het team psychologische vragen kon matchen met speeltijd. De studie moet eerst nog door vakgenoten worden beoordeeld, voordat de uitkomsten kunnen worden gepubliceerd.

Negatief stigma rond games

Hoewel dit goed nieuws lijkt voor gamers, benadrukken de wetenschappers dat er niet in het algemeen wordt geconcludeerd dat games goed zijn. Przybylski hoopt meer te weten te komen over wat “wij als giftig beschouwen in games”, om zo bewijs te verzamelen rond het algemene negatieve stigma dat aan gamen is verbonden.

🎮 Check ook: FIFA 21-update: speel nu als Dua Lipa en andere beroemdheden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gamen maakt je gelukkig volgens onderzoek van Oxford University
Sluiten