Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Spijt en hoop: schrijver Game of Thrones blikt terug op einde van serie

Twee jaar na het controversiële einde van Game of Thrones blikt de bedenker van de fantasy-franchise op de televisieserie terug. Vooral met spijt, veel spijt.

Game of Thrones was hét boegbeeld van de televisierevolutie. Het is sindsdien de norm geworden: peperdure prestigeseries, die met enorme budgetten de grens tussen televisie en bioscoopfilms doen vervagen.

Game of Thrones: het begon zo goed

Die reputatie had de HBO-serie niet voor niks. De eerste vijf seizoenen van Game of Thrones waren ijzersterk. Mede dankzij de boeken van George R. R. Martin hadden de showrunners een uitgestippelde route. Een blauwdruk.

Daardoor kon de fantasy-serie de beruchte valkuil ontwijken die veel concurrenten nekte: een gebrek aan lange termijn-planning, waardoor je niet het gevoel hebt dat een logisch verhaal zich voor je ontvouwt, maar dat er geforceerd steeds weer een nieuw stuk achteraan wordt geplakt.

Boeken ingehaald

Game of Thrones bewees dat het ook anders kon. Tot de series de boekenreeks van George R. R. Martin inhaalde. Opeens moesten David Benioff en D.B. Weiss zelf bepalen hoe het verhaal van Game of Thrones af zou gaan lopen.

Het leverde wellicht wel de meest controversiële seizoen van een serie op. Ooit. Het contrast kon bijna niet groter zijn: juist doordat fans de eerste seizoenen zo prezen, contrasteerde het laatste seizoen ontzettend. Het voelde alsof de zorgvuldig opgebouwde verhaallijnen compleet teniet werden gedaan. Ook veel van de castleden hebben het er liever niet over. Het is een anticlimax die waarschijnlijk bijna niemand zal ontkennen.

House of the Dragon: HBO dropt eerste beelden spin-off Game of Thrones

George R. R. Martin blikt terug

Zelfs George R. R. Martin draait er niet omheen. Twee jaar na de controversiële finale van Game of Thrones blikte hij afgelopen week terug op de televisieserie.

“Ik had toen Game of Thrones begon vijf boeken voorsprong, en het zijn echt dikke boeken. Ik had niet verwacht dat ze mij in zouden halen, maar dat is toch gebeurd. Dat leverde een rare situatie op, want de show liep nu voor op mijn schrijven en koos andere routes dan ik.”

Spijt

De 72-jarige schrijver benadrukt spijt te hebben van de situatie. Hij heeft de showrunners destijds wel verteld hoe zijn boekenreeks af zou lopen, in de grote lijnen, maar ze moesten het verder zelf in laten vullen. Iets wat Martin betreurt, want hij heeft het naar eigen zeggen laten gebeuren. Hij voelt zich echter vooral schuldig omdat deze hele situatie enkel en alleen is ontstaan door één controversiële factor: zijn lage schrijftempo.

Winds of Winter, het zesde boek, heeft nog geen releasedatum. Wel verklapte de schrijver al dat de boekenreeks anders zal eindigen dan de televisieserie. Fans krijgen dus alsnog hopelijk het einde dat ze verdienen, maar daar zullen ze nog lang op moeten wachten. De boekenreeks krijgt namelijk ook een zevende deel: A Dream of Spring.

Tweede kans?

Op het huidige schrijftempo van George R. R. Martin kan dat nog wel tot 2038 gaan duren. Klein voordeeltje: tegen die tijd is de finale van Game of Thrones zo lang geleden dat HBO wellicht de gehele serie nog eens dunnetjes over kan gaan doen in de vorm van een reboot. Dat keer met de boeken als basis…

Winter is Coming: fans Game of Thrones gaan los na cryptische tweet

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.