Jan de Raab
Jan de Raab Media 16 apr 2019

Rode Kruis zet alle oorlogsmisdaden uit Game of Thrones op een rijtje

Het moet niet veel gekker worden. Terwijl er wereldwijd ruim 35 oorlogen en gewapende conflicten plaatsvinden en enkele honderdduizenden mensenlevens verloren gaan, zitten we met z’n allen genoegzaam te kijken naar Game of Thrones. Hoe erg de realiteit ook is, als het om GoT gaat kan het niet erg genoeg zijn. Slavernij, burgers die weerloos ten prooi vallen, executies, noem het maar op. Als het om Westeros gaat, kan het niet erg genoeg zijn. Reden genoeg voor een respectabele organisatie als het Rode Kruis om het aantal misdaden tegen de menselijkheid  in de serie te gaan turfen. De uitslag zal je verbazen.

PAS OP! Zoals je zult begrijpen bevat dit artikel spoilers!

Wie zou de grootste misdadiger zijn in Game of Thrones? Joffrey? Cersei? Opmerkelijk genoeg spelen zij in de eindranking geen rol van betekenis. Voor de medewerkers van het Rode Kruis was het een helse, maar geen onaangename klus. Ze bekeken maar liefst 67 afleveringen met de Geneefse Conventie nabij als favoriet naslagwerk. Verrassend genoeg is van de nog in leven zijnde hoofdpersonen, Daenerys de allergrootste misdadiger.

Overtredingen van de Geneefse Conventie

Op haar erelijst prijken maar liefst 15 overtredingen van het oorlogsrecht. Dat valt dan nog wel mee, want in totaal werden er maar liefst 103 situaties geturfd waarin het oorlogsrecht met voeten werd getreden. Een behoorlijk aantal. Het ICC heeft mensen voor veel minder misdaden tot levenslang veroordeeld. Het is overigens geen schering en in slag: in 21 gevallen werden de regels wel netjes nageleefd. Hulde dus!

Gevilde man

Kijken we naar de score van de serie in zijn geheel, dan staat er geen maat op Ramsay Bolton. De sadist prijkt fier bovenaan met een topscore van 17 overtredingen. Hem voor het gerecht slepen zal weinig zin hebben: de beste man heeft het niet gered. Overigens valt de appel niet ver van de boom: vader Roose prijkt op een derde plaats met ‘slechts’ acht overtredingen. Op zich is het goed verklaarbaar dat juist deze twee een relatief hoge score behalen: in het familiewapen staat namelijk een gevilde man afgebeeld. Het geweld zit dus in de genen.

Enkele controversiële beslissingen worden Daenerys door het Rode Kruis zwaar aangerekend. Zo krijgt zij voor de bevrijding van de slaven van de stad Meereen wel wat bonuspunten, maar die goede daad valt weer in het niet bij de kruisiging van de oude heersers van de stad. Daarmee heeft ze gelijk twee overtredingen te pakken: buitengerechtelijke executie en marteling. Foei! Stoute dame.

Drakenvuur telt niet mee

Een klein probleem bij de beoordeling door het Rode Kruis was er wel. Ook al bevat de Geneefse Conventie een behoorlijk aantal misdragingen die strafbaar zijn, over draken wordt er met geen woord gerept. Dat is op zich geen probleem, er blijven genoeg andere overtredingen over. We gaan de aanvallen op militairen met drakenvuur dus niet veroordelen. De inzet van buitensporig geweld op het slagveld echter wel. Dat gaat ook op voor de vernietiging van voorraden voor de burgers. Ook dat is niet toegestaan.

Naast Daenerys zijn ook andere karakters alles behalve netjes geweest: Jon Snow zette kindsoldaten in, Tyrion gebruikte een massavernietigingswapen (wildfire), de Night King gebruikt slaven en Walder Frey doet aan perfidie. Wat dat laatste is en alle andere misdaden lees je hier in het gehele rapport van het rode kruis.

Strafzaak

Het Rode Kruis benadrukt dat het onderzoek “met een knipoog” is gedaan. Er zit wel een bedoeling achter: meer mensen laten nadenken over de definitie van oorlogsmisdaden. Als pleitbezorger van het internationaal recht zou het Rode Kruis veel van deze krijgsheren en -dames in Den Haag terecht willen zien komen. Gelukkig gaat dat niet gebeuren.

Game of Thrones seizoen 8

Gisteren verscheen de eerste aflevering van het achtste en laatste seizoen. Ook daarin zullen ongetwijfeld weer een aantal oorlogsmisdaden gepleegd worden. Ben je daar klaar voor? Zo niet, lees dan hier onze recap zodat je helemaal klaar bent voor seizoen acht.

NOS

Reageer op artikel:
Rode Kruis zet alle oorlogsmisdaden uit Game of Thrones op een rijtje
Sluiten