Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 15 april 2019

Game of Thrones wist dankzij deze drie maatregelen seizoen 8 spoilers te voorkomen

Dat Game of Thrones één van de populairste (en zo mogelijk dé populairste) serie is van de laatste jaren zal je niets verbazen. Hele volksstammen kijken zich suf en kunnen er geen genoeg van krijgen. Inmiddels zijn we aanbeland bij het achtste seizoen.

Waar we bij de vorige zeven seizoenen nog redelijk accuraat konden voorspellen waar het over zou gaan is dit bij het laatste seizoen nagenoeg onmogelijk. Dat is niet te wijten aan de inspanningen van de ‘leakers’, maar van de producenten zelf. Ze hebben zich geen enkele moeite getroost om het vroegtijdig bekend maken van de inhoud te voorkomen. Hoe ze dat voor elkaar kregen delen we graag met je.

  1. De scenario’s vernietigen zichzelf.

Als je als regisseur of producent na jaren lang zwoegen en ploeteren er eindelijk in bent geslaagd om je idee om te zetten in een succesvolle serie, dan wil je maar al te graag dat niemand vroegtijdig laat weten waar het over gaat. Soms lukt dat, maar vaak juist niet en moet je lijdzaam toezien hoe bepaalde lieden doodleuk op Reddit uit de doeken doen wat de fans kunnen verwachten.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen op het volledige script op rood papier te printen. Het voordeel is dat een fotokopie dan gewoon zwart wordt, maar het script zelf blijft gewoon bestaan. Wat is dan wel een effectieve oplossing? Welnu, de makers van Game of Thrones zijn natuurlijk niet voor een gat te vangen en dus werd het script aangeleverd op speciaal geprepareerde iPads. De script zijn dan alleen zichtbaar op de set en dan alleen het deel wat de acteur moet zeggen. Geen complete dialogen, geen complete scenes, alleen het hoogst noodzakelijke.

Tot overmaat van ramp voor de fans wordt het deel van het script wat is opgenomen, na gebruik vernietigd. Inderdaad: ‘This script will selfdestruct in five seconds’.

  1. Er staan metalen muren rond de set.

Als ze ergens zonder kunnen op de set van Game of Thrones, is het wel pottekijkers. Leuk dat de serie zo populair is, maar even lekker dicht bij je favoriete acteurs komen is er niet bij. Omdat men niks aan het toeval wil overlaten staan er meters hoge metalen muren om de setlocaties. Knappe jongen die daar overheen kan kijken.

Een goed voorbeeld speelt zich af in 2017. Aan het einde van dat jaar, in aanloop naar de opnames van het achtste seizoen duiken er plotseling foto’s op van Moneyglass, de set in Noord-Ierland waar de scènes in en rond Winterfell worden opgenomen. Het kasteel zelf was nauwelijks te zien: de volledige set was aan het zicht onttrokken door metershoge metalen wanden. Doel: fotografen afschrikken.

  1. Overvliegende drones worden uit de lucht geschoten.

Een beetje fan is natuurlijk ook niet voor één gat te vangen. Kun je niet over de metalen afscheidingswand kijken wat er gebeurt, dan gebruik je gewoon iets anders: de spionagedrone. Goed plan, maar in het geval van Game of Thrones ook minder succesvol.

Hoe vindingrijk het ook mag zijn om met een drone video-opnames te maken, slim is het zeker niet. Het ding wordt namelijk uit de lucht geschoten. Weg drone, weg beeldmateriaal. Dat schieten gebeurt uiteraard niet met een AK-47, maar met een geavanceerd apparaat. Dronekillers zijn dan ook niet nieuwe en worden vooral gebruikt door het Amerikaanse leger. Het creëert als het ware een elektromagnetisch veld om de droom waardoor deze onbestuurbaar wordt. Het gevolg: de drone stort neer en het gevaar is geneutraliseerd.

Game of Thrones kijken

Game of Thrones is te zien bij Ziggo of HBO, maar ook via een omweg. Hiervoor heb je vaak een VPN nodig. Benieuwd welke het beste voor jou is? Check dan zeker even VPN Gids voor de beste opties!

Knack

In samenwerking met VPN Gids

Reageer op artikel:
Game of Thrones wist dankzij deze drie maatregelen seizoen 8 spoilers te voorkomen
Sluiten