5 redenen om Game of Thrones: The Last Watch te kijken

Het is nog steeds nauwelijks te beseffen, maar er is een einde gekomen aan de geniale serie Game of Thrones. Maar er is nog een toetje na seizoen 8: de bijna twee uur durende documentaire Game of Thrones: The Last Watch. We namen tijdens onze vrije dag tijd om de documentaire op HBO te kijken. 5 redenen om dat ook te doen, mits je het einde al hebt gezien.

Game of Thrones: The Last Watch, een documentaire voor de echte fan

De HBO-documentaire Game of Thrones: The Last Watch is gemaakt door filmmaker Jeanie Finlay, die volledig de ruimte kreeg op de set. De gehele productie, voorbereiding en afsluiting van seizoen 8 wordt gevolgd. 5 redenen om de documentaire te kijken.

Game of Thrones: The Last Watch | Official Documentary Trailer | HBO

From director Jeanie Finlay, a farewell to Westeros with the people who built the realm. The Last Watch, a two-hour documentary, premieres May 26 on HBO.

Bijsmaak seizoen 8 in één keer weggespoeld

Ondanks de twee epische battles hadden veel fans toch een een bijsmaak bij Game of Thrones seizoen 8. De Starbucks-beker, het afgeraffelde einde, iedereen had wel iets te zeuren over het slotseizoen. Er werd zelfs een petitie gestart voor een remake. Als je Game of Thrones: The Last Watch opstart, schaam je je dat je bent meegegaan in dat collectieve gejank. De documentaire begint met een geborduurde tijdlijn van alle seizoenen, begeleid door een aangepaste versie van de intro-tune die jou jarenlang in vervoering heeft gebracht. De moord op Ned Stark, Red Wedding, ‘shame, shame, shame’, ga maar door. Je wordt direct in de documentaire gezogen, waarin de productie van seizoen 8 gevold wordt en het plot wordt verklaard. Na de documentaire, die hoog scoort op Rotten Tomatoes, heb je vrede met het seizoen én het einde.

Meest uitgebreide kijkje achter de schermen ooit

We hebben wel eens vaker behind the scenes-beelden gezien, maar Game of Thrones: The Last Watch gaat veel verder. Van de hoofdrolspelers en figuranten tot decorbouwers en beveiligers, alles en iedereen komt voorbij. Interessant zijn de eerste script readings, waarbij de cast het einde voor het eerst te horen krijgt. Ook krijg je een beeld van de onorthodoxe maar geniale werkwijze van regisseur David Nutter, die verantwoordelijk was voor drie van de zes afleveringen van seizoen 8. Je ziet hoe acteurs worden opgemaakt, vechtscènes worden bewerkt en Arya in de touwen wordt gehangen voor die ene heroïsche actie. Maar wat vooral indrukwekkend is, is de opbouw van de filmsets, decors en gigantische green screens. In een mum van tijd wordt Kings Landing opgebouwd en weer afgebroken.

Figuranten, Andrew McClay in het bijzonder

In een serie als Game of Thrones zijn figuranten onmetelijk belangrijk. En het zijn er nogal wat. Logistiek, coaching, kostuums, schmink; figuranten behoren volledig tot de familie die in de loop der jaren is gegroeid. Let vooral op de in Noord-Ierland geboren figurant Andrew McClay. Ruig van buiten, zacht van binnen. Hij is fan van de serie. Nee, superfan. Dat hij een rol als figurant kreeg, was voor de bebaarde Noord-Ier al een enorme eer. Uiteindelijk groeide hij uit tot een van de meest prominente figurant, het is geweldig hoe McClay daarover praat. In Game of Thrones: The Last Watch komt ook mooi naar voren hoe close figuranten en hoofdrolspelers met elkaar zijn.

game of thrones the last watch, documentaire, hbo, redenen, kijken, review, andrew mcclay

Respect voor de crew

Mocht je een carrière ambiëren als crewlid van een hitserie, dan denk je daar na Game of Thrones: The Last Watch nog wel even over na. Niet normaal wat er allemaal bij komt kijken en hoeveel zaken er misgaan waar je geen invloed op hebt. Respect krijg je ook voor de details waar altijd maar weer op moet worden gelet, de snelheid van een wolf in verhouding tot mensen bijvoorbeeld. Vooral de opnames voor de nachtscènes van seizoen 8 waren zwaar. Negen weken lang op rij werd er ’s nachts gefilmd en het was geen uitzondering dat crewleden dagen van achttien uren maakten. Een diepe buiging.

Vladimir Furdik als de Night King

Een goede documentaire heeft excentrieke mensen nodig. In Game of Thrones: The Last Watch zijn dat er heel veel, maar onze favoriet is stuntman Vladimir Furdik. De Slovaak was aanvankelijk stuntman in Game of Thrones, maar kreeg vanaf seizoen 6 de rol van de Night King toegewezen. Geweldig figuur. Als de acteurs vlug doorlopen als er een menigte fans staat de roepen in Spanje, loopt Vladimir Furdik er juist op af. “Weten jullie wel wie ik ben?”, roept hij, om vervolgens na drie seizoenen stilte uitgebreid de tijd te nemen voor selfies en handtekeningen met fans.

Meer geniale series op HBO

Oké, dan is het nu echt klaar met Game of Thrones. Reden om je HBO-abonnement direct weer op te zeggen? Nou, niet direct. Check ook deze 7 geniale series op HBO, waaronder Westworld en Chernobyl.

Reageer op artikel:
5 redenen om Game of Thrones: The Last Watch te kijken
Sluiten