Trauma’s: bedenker Game of Thrones reageert eindelijk op laatste seizoen

Ondanks de gescoorde Emmy’s was de finale van Game of Thrones nou niet bepaald geliefd onder de fans. Ook voor George R.R. Martin, de bedenker van Game of Thrones, was de productie van de hitshow soms een moeilijke klus.

George R.R. Martin en Game of Thrones

Tijdens een interview met Fast Company was de schrijver verassend eerlijk over de conflicten die tijdens de samenwerking met HBO ontstonden. Het laatste seizoen was ook voor hem moeilijk: “Het kan… traumatisch zijn. Want soms matcht hun creatieve visie niet met jouw creatieve visie, en dan krijg je het beroemde verhaal van creatieve meningsverschillen – dat leidt tot een hoop conflicten.”

Nadat de show de boekenserie van George R.R. Martin inhaalde, kozen de showrunners grotendeels hun eigen pad. Oftewel, hoe zij een einde aan het verhaal breiden sloot niet per se aan op hoe Martin het in de boeken gaat doen:

“Het laatste seizoen is ook niet compleet trouw aan het bronmateriaal. Dat snap ik ook wel, anders had het nog vijf seizoenen geduurd. Je krijgt vreemde dingen zoals de bemoeienis van de studio of het netwerk, die met iets op de proppen komen dat niks met het verhaal te maken heeft. ‘Nou, dit personage is erg populair onder kijkers, dus laten we veel meer met hem of haar doen.'”

Ondanks de woede van fans wist het laatste seizoen van Game of Thrones maar liefst 32 Emmy Awards te scoren, waaronder een bekroning op het acteerwerk van Peter Dinklage.

EPA/JOSE MENDEZ
George R.R. Martin (Bron: EPA/JOSE MENDEZ)

Kit Harington reageert op kritiek

Dat zagen de diehard fans niet aankomen. De ophef was online zelfs zo groot dat showrunners David Benioff en D.B. Weiss optredens tijdens conferenties cancelden. Sterker nog, een petitie om seizoen 8 opnieuw te maken met dit keer ‘competente schrijvers’ wist online zelfs 1.7 miljoen handtekeningen te scoren.

Jon Snow acteur Kit Harington toont er allesbehalve begrip voor, zo blijkt uit een interview met Esquire: “Ik denk dat wat iemand ook van dit seizoen denkt – en ik wil hier niet critici afbranden – maar als je ze in een half uurtje erover schrijven en er hun [negatieve] oordeel over vellen, dan kunnen ze in mijn hoofd go f*** themselves.”

Daarmee doelt de acteur vooral op het contrast met de moeite die er in een serie als Game of Thrones wordt gestoken:

“Ik weet hoeveel werk hieraan is besteed. Ik weet hoeveel mensen hier om geven. Ik weet hoeveel druk mensen op zichzelf uitoefenen en ik weet hoeveel slapeloze nachten het opgeleverd heeft voor de mensen die aan de show werken. Omdat ze er zoveel om gaven. Omdat ze om de personages gaven. Omdat ze om het verhaal gaven. Omdat ze mensen niet teleur wilden stellen.”

Sophie Turner, die Sansa Stark speelde, bestempelde de petitie in kwestie als ‘respectloos’.

De volgende stap

Ondertussen is HBO druk bezig met het ontwikkelen van de volgende Game of Thrones serie, waarover je hier meer kunt lezen. Showrunners David Benioff en D.B. Weiss werken aan hun eigen Star Wars filmtrilogie voor Disney en hebben een deal getekend bij Netflix.

Reageer op artikel:
Trauma’s: bedenker Game of Thrones reageert eindelijk op laatste seizoen
Sluiten