Pim Jansen
Pim Jansen Life 29 jul 2018

Gaat het Nederlandse Ocean Cleanup de oceaan schoon krijgen?

Oud nieuws: de oceanen raken elk jaar meer vervuild. Het goede nieuws is dat er een oplossing voorhanden is wat een goede kans maakt om dit probleem minder urgent te maken. Boyan Slat, de man achter het project ‘Ocen Cleanup’ gaat de vervuiling van de oceanen te lijf met een oplossing die verdomd veel weg heeft van het oeroude Pac-Man spel. Knappe kop die 23-jarige Boyan, Pac-Man was er al toen hij nog verwekt moest worden.

Het huidige idee van project Ocean Cleanup is het resultaat van de ervaringen met de eerste poging. Destijds was er een vergelijkbaar systeem ontwikkeld, dit bleek in de praktijk op problemen te stuiten. Zo bewoog het systeem te veel door de golven en werd er dus te weinig vervuiling ‘opgevangen’. Sinds het eerste prototype, nu ruim vijf jaar geleden, is het idee verder ontwikkeld met een meer resultaat gerichte oplossing tot gevolg.

Ocean Clean Up

Pac-Man ruimt op

Het gigantische ‘pac-man’-systeem bestaat uit een zeshonderd meter lange zwevende buis die op het wateroppervlakte blijft liggen. Een taps toelopende, drie meter diepe rok is eraan bevestigd om plastic afval op te vangen. Eerdere prototypen omvatten ankers die op een diepte van 2,5 mijl zouden hangen. Dit werd gedaan om het systeem te vertragen, waardoor er een verschil in snelheid tussen het systeem en het plastic ontstaat.

Hierdoor hoopt het plastic zich langs de opschoonbarrière aan de oppervlakte op. Onderzoekers van Ocean Cleanup realiseerden zich al snel dat dit niet genoeg was om de U-vormige barrières te vertragen om het plastic te vangen. In de huidige versie zijn de ankers in het meest recente ontwerp volledig weggevallen.

Ocean Clean Up

Stabiliteit

‘Wanneer de richting van de wind en de golven verandert, creëert dit een onbalans met het systeem. Het deel van het systeem met de hoogste weerstand bevindt zich niet meer helemaal achterin het systeem’, legt de organisatie van Ocean Cleanup uit op de website van het project. ‘De natuur houdt er niet van om uit balans te raken, dus het zal dit automatisch corrigeren. De zijkanten van het systeem komen dan in het centrum wat de meeste sleepkracht genereert. Het resultaat: het systeem stabiliseert zichzelf automatisch en staat altijd recht in de richting waarin het zich voortbeweegt. ‘

Het opgeviste afval wordt gerecycled

Het doel van het plan is dat kunststofafval door het systeem wordt ingezameld, om de paar maanden door een schip wordt weggehaald en naar het land wordt gebracht om te worden gerecycled. De definitieve versie van het systeem zal later dit jaar naar de Great Pacific  worden gesleept. Hier zijn naar verwachting 1,8 biljoen stukjes plastic, met een gewicht van tachtigduizend ton die opgeruimd kunnen worden.

Ocean Clean Up

Great Pacific vuilnisbelt

‘Hoewel er een goede kans is, is dit niet de laatste toepassing van onze oceaan-schoonmaaktechnologie,’ zegt het project. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat het de stabiliteitsproblemen aanpakt en dat dit het ontwerp zal zijn dat later dit jaar het eerste plastic van de Great Pacific-vuilnisbelt zal verzamelen.’ Bekijk de video hieronder om meer te begrijpen van het nieuwe systeem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaat het Nederlandse Ocean Cleanup de oceaan schoon krijgen?
Sluiten