Nieuw schoenenmateriaal is 200 keer sterker dan staal

Stel je een materiaal voor dat slecht een enkele laag atomen dik is en 200 keer zo sterk als staal. Klopt, dat is grafeen. Dit wondermateriaal heeft al voor een revolutie in de racesport en het skiën gezorgd, nu is het voor het eerst in schoenen gebruikt.

Hardloopschoenenfabrikant Inov-8 heeft een nieuwe lijn schoenen aangekondigd onder de naam G-series. In de zool van de schoenen zit grafeen.

“Onze lichtgewicht G-series schoenen bieden een combinatie van tractie, flexibiliteit en duurzaamheid”, laat het merk in een statement weten.

G-series bestaat uit zes paar schoenen, gericht op mud running, heuvellopen, cross training, trailrunning en ultramarathons. In de zomer van 2018 komen ze op de markt.

“Ondanks dat grafeen het dunste materiaal ter wereld is, is het ook het sterkste. 200 keer sterker dan staal en extreem flexibel. Het kan worden gebogen, gevouwen en uitgerekt zonder dat het schade aanricht”, aldus Aravind Vijayaraghavan, hoogleraar nanotechnologie aan de Universiteit van Manchester.

Grafeen maakt rubber beter

“Als ijzersterke materiaal wordt toegevoegd aan het rubber dat wordt gebruikt in de G-series van Inov-8, geeft het materiaal haar eigenschappen door. De formule maakt de schoenen 50 procent sterker, 50 procent slijtvaster en 50 procent rekbaarder”, vervolgt de hoogleraar, die betrokken is bij het ontwerpen van de schoenen.

De tijd zal leren hoe het nieuwe materiaal écht uitpakt. Als de beloftes van het merk waar worden gemaakt, kan het een grote impact hebben op de sportschoenenmarkt.

Wat is grafeen precies?
Grafeen is een tweedimensionaal materiaal dat bestaat uit een enkele laag koolstofatomen gerangschikt op een rooster met een hexagonale (honingraat) structuur. Het is het basiselement van andere koolstof allotropen. Zo bestaat grafiet uit opeengestapelde lagen grafeen en zijn koolstof nanobuizen cilinders van grafeen. Het materiaal heeft veel bijzondere eigenschappen. Zo is het meer dan 200 keer sterker dan staal, een uitstekende thermische en elektrische geleider, flexibel, zeer dun en transparant. Dit maakt het potentieel geschikt voor een breed scala aan toepassingen. In 2004 slaagden Andre Geim en Konstantin Novoselov er als eerst in een laag grafeen te isoleren. Hiervoor, en voor hun onderzoek naar de eigenschappen van het materiaal, ontvingen zij in 2010 de Nobelprijs voor de Natuurkunde..

Reageer op artikel:
Nieuw schoenenmateriaal is 200 keer sterker dan staal
Sluiten