Redactie
Redactie Advertorial in archief 21 november 2016

Future Manners: dit is de toekomst van het tv-kijken

Vandaag, 21 november, is het World Television Day. Ook is het de dag waarop Philips, precies 65 jaar geleden de eerste tv op de markt bracht. Inmiddels is het apparaat niet meer weg te denken uit onze huiskamers en is de kolossale kast van zes decennia geleden ontwikkeld tot een stijlvol en slim device, dat in de toekomst nog veel moois belooft te brengen. Meer daarover lees je in dit artikel.

Het begon natuurlijk allemaal met zwart-wit beelden. Een afstandsbediening bestond nog niet, dus wie een ander programma wilde bekijken moest eerst uit z’n luie stoel komen. De beeldbuis, een slim stukje techniek dat het mogelijk maakte om bewegende beelden te tonen, was verantwoordelijk voor de enorme kast achter het scherm. Eind jaren negentig verscheen de eerste Flat-TV, op de voet gevolgd door de mooiste technische ontwikkelingen. Denk aan LCD, plasma, Ambilight, Full-HD, Oled, 4k en natuurlijk de mogelijkheid om je tv met het internet te verbinden.

De verwachtingen

Volgens een onderzoek van Philips is de beeldkwaliteit, ondanks de uitgebreide mogelijkheden van smart-tv’s, nog altijd de belangrijkste aankoopreden. Precies daarom investeert Philips vele manuren in datgene waarin zij uitblinken: het ontwikkelen van de beste beeldkwaliteit. Dit zijn de laatste technieken die je de komende jaren steeds vaker in huiskamers zult zien.

  • De oled-techniek wordt verder ontwikkeld. Naast de betere kleurcontrasten en grotere kijkhoek, maakt de techniek het ook mogelijk om tv’s extreem dun te produceren. Een scherm dat niet dikker is dan een muntstuk van twee euro is in de nabije toekomst niet ongewoon.
  • Wellicht is deze term nog nieuw voor je: High Dynamic Range (HDR), niet te verwarren met de HDR-functie die je op veel camera’s vindt. Menig kenner is dolenthousiast over de nieuwe techniek. Waarom? Omdat HDR de scherpte van hoge-pixel tv’s samenbrengt met tv’s die een natuurlijk contrast weergeven. Best of both worlds. Oftewel: meer kleur, meer scherpte en toch een natuurlijk beeld. Ook streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime ondersteunen inmiddels HDR.
  • Goed, beter, best. De 4k trend is niet langgeleden ingezet en toch is er nu al weer vraag naar een hogere pixeldichtheid. Philips is daarom achter de schermen druk bezig met de ontwikkeling van 8k tv’s. Zaak is natuurlijk wel dat er ook content op dat niveau wordt geschoten, want vooralsnog is Full HD nog vaak de standaard. Ook ontwikkelt de fabrikant tv’s met een betere High Frame Range (HFR), oftewel: een krachtige processor die al deze zware bestanden daadwerkelijk kan verwerken, zonder schokkerige beelden.

Games streamen

On demand, films en muziek streamen, YouTube; tv-kijken is niet meer hetzelfde als pak ‘m beet een paar jaar geleden, toen we nog braaf in de tv-gids keken om te zien of er iets boeiends werd uitgezonden. Zo niet, dan werd een een dvd of blu-ray aangezet. Inmiddels zijn we zelf de baas over wat en wanneer we kijken, en op welke platformen. Dankzij GameFly is het nu ook mogelijk om games op je tv te spelen, zonder console. Het enige wat je nodig hebt is een controller en een goede internetverbinding. De flinke processors in de tv’s van Philips doen de rest. Hoe tof is dat?

Je leest het: meer dan ooit is de tv het episch centrum van jouw multimedia beleving. En is alles in de hoogst haalbare kwaliteit, uiteraard.

In samenwerking met Philips

Reageer op artikel:
Future Manners: dit is de toekomst van het tv-kijken
Sluiten