Minder schermtijd, betere foto’s: deze gadget is mijn game-changer
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FFUJIFILM-XM5-CAMERA-SMARTPHONE.jpg)
Na jaren gefrustreerd naar mijn telefoonscherm staren, besloot ik de sprong te wagen naar een ‘echte’ camera. Amper een idee wat diafragma betekent of wat ISO doet? Ik dus ook niet. Maar ik was het zat om constant naar mijn telefoon turen, zonder in ’the moment’ te blijven. Dus waagde ik de sprong, met ironisch genoeg een TikTok-hype-camera: de Fujifilm X-M5.
Je kent ‘t vast: je bent bij een geweldig concert, de sfeer en de muziek zijn top, je favoriete nummer begint, en plotseling verandert iedereen om je heen in een leger smartphone-zombies. Of je bent met familie op vakantie, en overal moet een telefoon bij gehaald worden om een foto te nemen, vaak direct doorgesluisd naar sociale media.
Weg met die smartphone, maar hoe?
Om het nog erger te maken, vallen de resultaten vaak ook nog eens tegen. Overbelichte foto’s, net onscherpe subjects, matige ingebouwde filters: je offert net te vaak intimiteit op voor een matig resultaat, ondanks wat Apple en co. dan ook elk jaar weer claimen als het om de photography capabilities van hun nieuwste smartphones gaat. Betere foto’s én meer in het moment zijn; dat wil iedereen wel, maar hoe? Een ‘echte’ camera is immers bijzonder imponerend. Ingewikkelde instellingen, nabewerking, brrr.
Enter de Fujifilm X-M5. Een ware Instagram en TikTok-hype. Het welbekende fotografiemerk heeft een camera afgeleverd die ergens tussen een smartphone en een ingewikkelde spiegelreflex inzit: het gemak van een smartphone, inclusief filters (waarover later meer) en automatische instellingen, maar met de extra mogelijkheden van een echte fotocamera.
Waaronder zelfs de mogelijkheid om makkelijk te vloggen. Easy to learn, maar zonder de beperkingen die je daar vaak mee associeert. En dat levert een flinke hype op sociale media op, én uitverkochte winkelvoorraden.
Op pad met de Fujifilm XM-5
Mijn eerste foto’s met de Fujifilm waren matig. Niet omdat de camera niet werkte, maar omdat ik eigenwijs was, geen idee had wat ik deed en direct allerlei instellingen indook om alles aan te passen. Tot ik ontdekte dat de automatische modus verrassend capabel is. Plotseling maakte ik foto’s die er zó veel beter uitzagen dan met mijn telefoon, zonder dat ik iets van de techniek begreep. Wel de baten, niet de lasten.
De echte openbaring kwam tijdens een wandeling door het bos. Normaal zou ik mijn telefoon tevoorschijn halen, wat betekent: ontgrendelen, camera openen, notificaties voorbij zien komen, foto maken, dan controleren, misschien nog eens proberen… ondertussen zit je volledig in de digitale wereld, uit het moment. Met de X-M5 was het simpelweg: aanzetten (of uit slaapstand halen), richten, klikken. Geen afleiding, geen scrollend checken, geen notificaties die binnenkomen terwijl je probeert te fotograferen. Puur het moment.
Wat die ‘filmsimulaties’ eigenlijk doen
Wat de XM-5 zo populair maakt, zijn de filmsimulaties van Fujifilm. ‘Filmsmulaties’ klonk aanvankelijk als leeg marketingjargon, tot ik ermee begon te spelen. In plaats van achteraf Instagram-filters toe te passen, kon ik ter plekke zien hoe mijn foto eruit zou ziet met verschillende kleurprofielen. Simpelweg door een knop bovenop de camera te draaien, zie je in real-time op je scherm het beeld aangepast worden.
Classic Chrome voor een vintage magazine-look. Velvia voor levendige kleuren die niet overdreven aanvoelen zoals telefoonfilters. Of Acros voor zwart-witfoto’s die écht zwart-wit zijn, niet gewoon desaturated. Decennia aan Fujifilm-research levert filmsimulaties op die echt de originele filmrolletjes na weten te bootsen.
Ook tof: professionele fotografen kunnen online hun eigen instellingen van de Fujifilm delen, die jij vervolgens in je camera kunt laden, middels recipes. Recepten die je door één draai aan dezelfde knop aan kunt zetten. Zo heb je met één draai aan de knop opeens de fotografiestijl van je favoriete fotograaf. Heerlijk om mee te experimenteren.
(Geen) ingewikkelde nabewerking en minpuntjes
Geen ingewikkeld nabewerken, maar instantly foto’s die je vol trots aan je vrienden of familie kunt tonen. ‘Instant nabewerkt’, zou je kunnen stellen. Wil je de beelden wel nabewerken? Dan kan dat nog steeds, door naast een JPEG-plaatje ook simultaan in RAW te schieten. Lang verhaal kort: zo heb je én instant een mooi beeld, én een bestand waarop je later nog los kunt gaan in Photoshop. Maar dat hoeft niet, en dat maakt een wereld van verschil.
Na drie weken met de X-M5 ben ik verre van een expert, maar ik liep wel al tegen wat minpuntjes aan. Het grootste minpunt voor het opnemen van video is het ontbreken van ingebouwde beeldstabilisatie, wat betekent dat videobeelden wat shakier zijn dan je zou willen. Fujifilm biedt alleen digitale stabilisatie, wat een behoorlijke crop van je beeld tot gevolg heeft. Maar goed, ik heb ‘m ook vrijwel uitsluitend voor foto’s gebruikt; als je die influencer-achtige vlog-doeleinden voor ogen hebt, dan zou ik als ik jou was daar nog eens reviews van opzoeken.
Ook heeft de X-M5 geen ingebouwde zoeker, wat in fel zonlicht soms lastig kan zijn, want je bent dus afhankelijk van het ingebouwde schermpje. Gelukkig is het scherm kantelbaar zodat je het weg van de zon kunt draaien. De compacte afmetingen maken het een perfecte reiscamera, maar voor mensen met grote handen kan het wat krap voelen en raak je soms onbedoeld tegen knoppen aan.
Flinke prijs én game-changer
Tenslotte is de grote elephant in the room de prijs van rond de1.000 euro (inclusief lens) geen slordig bedrag, zeker bovenop de smartphone die je al hebt, die waarschijnlijk al prima foto’s oplevert. Andere kant: deze camera gaat in theorie veel langer mee, en kun je zelfs door ooit nieuwe lenzen te kopen upgraden. Bovendien is de rijke creatieve vrijheid en kwaliteit van de foto’s echt een game-changer.
Wat mij het meest verraste: ik ben daadwerkelijk geïnteresseerd geraakt in hoe fotografie werkt. Ik begon met de volautomaat, experimenteerde met de filmsimulaties, en nu begin ik voorzichtig met diafragma-instellingen, waardoor de achtergrond waziger wordt.
De camera dwingt je niet om alles ineens te leren. Hij groeit met je mee. Dat is voor mij, als iemand die nerveus werd van het idee om ‘een echte camera’ te gebruiken, ongelooflijk waardevol.
Telefoon versus X-M5: wanneer gebruik ik wat?
Mijn telefoon blijft in mijn zak voor snelle snapshots en momenten waar ik geen camera bij me heb. Maar voor alles waar het moment echt vastgelegd moet worden, van familiebijeenkomsten tot vakantiefoto’s, pak ik nu instinctief de X-M5.
Het grootste verschil? Als ik klaar ben met fotograferen, berg ik de camera op en ben ik weer aanwezig. Geen verleiding om ‘even te checken’ of die foto goed is, wat vervolgens leidt tot het checken van berichten, social media, en voor je het weet ben je een half uur verder.
Ben ik een professionele camera-recensent? Verre, verre van. Van dat soort reviews kun je er tientallen vinden op het internet. Maar voor iemand die vroeger opzag tegen de stap naar een serieuze camera, blijkt de X-M5 precies wat ik nodig had: een toegankelijke tussenstap die niet overweldigend is, maar wel professioneel aanvoelt én me minder aan een scherm kluistert. En nee, Fujifilm betaalt me niet. Ik ben gewoon iemand die het beu was om teleurgesteld te zijn in zijn telefoonkiekjes én zijn constante schermtijd.