Redactie
Redactie Life 26 juli 2018

Onderzoek: freelancers zijn gelukkiger dan werknemers in loondienst

Loondienst biedt zekerheid, freelancen biedt afwisseling en avontuur. Een voorkeur is subjectief, maar uit deze resultaten blijkt dat freelancers (zzp’ers) in het algemeen gelukkiger zijn. De onzekerheden die het ‘vrije’ werken met zich meebrengt, kan online platform Jellow gelukkig wegnemen. 

Maar eerst naar de cijfers. Een indrukwekkende 86 procent van de freelancers beoordeelt de werktevredenheid als zeer goed of uitstekend. Bij loonwerkers is dit lager: 73 procent. Zestig procent van de freelancers geeft daarnaast aan dat ze betaald worden naar wat ze waard zijn. Bij de mensen in loondienst is dit aanzienlijk lager: 42 procent is tevreden met het loon. Ook beleven freelancers meer plezier tijdens hun werk, zijn ze trotser op hetgeen ze presteren en ervaren ze minder stress.

Best opvallend, want freelancers hebben in het algemeen een stuk minder vakantie en hebben te maken met meer onzekerheden. Geen vast loon, pensioen, vakantiedagen, uitbetaling bij ziekte of vakantiegeld. Ondanks deze feiten, overweegt dertien procent van de loonwerkers om de vrijheid op te zoeken. Een goede keuze, zo bewijzen de bovenstaande cijfers, maar er zijn wel degelijk uitdagingen die gepaard gaan met freelance werk.

Freelancers zijn gelukkiger dan loonwerkers

Nadelen voor freelancers (en de oplossingen)

Zo kan het soms behoorlijk aanpoten zijn om een klus binnen te halen. Er gaat vaak veel tijd zitten in de voorbereiding van een pitch en de concurrentie is groot. Zie maar eens op te vallen tussen die 713 anderen. Bij Jellow maakt de opdrachtgever een kleine selectie van freelancers op basis van het profiel die het beste bij de opdracht past. Wellicht krijg je hierdoor minder opdrachten toegestuurd, maar de opdrachten zijn wel reëler en daardoor is de kans groter dat jij de klus binnenhaalt.

Freelancers kennen het volgende probleem: het bijhouden en afwerken van allerlei verschillende freelance-platformen. Het kost veel tijd, is vaak inefficiënt en bovenal bezigheid die je afhoudt van het daadwerkelijke werk verrichten. Jellow bundelt alle freelance professionals van aangesloten bedrijven. Niet ieder voor zich, maar samen bouwen aan een groot netwerk. Scheelt een hoop gedoe dus.

Een laatste, wellicht zelfs het grootste voordeel, is het feit dat freelancers direct in contact komen met alle eindopdrachtgevers. Lees: geen tussenpersonen die geld verdienen over jouw rug. Intermediairs of tussenpersonen zijn dus niet welkom bij Jellow, het platform wil opdrachtgevers en freelancers direct samenbrengen. Beide partijen zoeken zelfstandig binnen het platform. De tarieven zijn laag en extra kosten blijven uit. Minder gedoe, meer omzet. Dat is pure winst, toch? Hoe Jellow exact te werk gaat, lees je hier.

 

In samenwerking met Jellow

In samenwerking met Jellow

Reageer op artikel:
Onderzoek: freelancers zijn gelukkiger dan werknemers in loondienst
Sluiten