Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Netflix 6 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Interview Frank Lammers: ‘Na Ferry wil ik de schurk in James Bond spelen’

Het tweede seizoen van hitserie Undercover is vanaf 6 september te zien op Netflix. Wij blikken alvast vooruit met Frank Lammers, de man die Ferry Bouman speelt.

Vorig jaar zagen we voor het eerst een Nederlandstalige original op Netflix. Undercover wist de harten van veel Nederlanders te veroveren. De Brabantse Ferry Bouman werd de nieuwe knuffelcrimineel van Nederland. Het was dan ook niet de vraag of er een tweede seizoen van de serie kwam, maar wanneer. Natuurlijk zijn alle bekende gezichten weer van de partij, inclusief Frank Lammers. Wij spraken hem vlak voor de release van seizoen twee.

Ferry Bouman aan de lijn

Er komt een telefoontje binnen van een onbekend nummer. Aan de andere kant van de lijn zit Frank Lammers. Zonder beeld erbij lijkt het net Ferry Bouman die uit de gevangenis belt. “Ja, het lijkt er wel op hè,” antwoordt Lammers. We zagen in de trailer al dat Ferry tegenwoordig in de bajes zit en vergezeld wordt door Rico Verhoeven.

Terwijl veel acteurs en filmmakers tijdens de coronacrisis niet veel te doen hebben, is Frank volop bezig geweest. Hij maakte de eerste Nederlandse coronafilm ooit: ‘De Groeten van Gerri’, gaf speciale toneelvoorstellingen op kleine schaal, deed voice-overs voor SBS en speelde natuurlijk in de bekende Jumbo-reclames. “Ik kan gewoon niet stilzitten. Ik word dan ook moe van mensen die zeggen dat ze helemaal niets kunnen doen. Wij zijn acteurs, we kunnen altijd wel wat verzinnen. Kijk bijvoorbeeld naar een restauranthouder, die moet ook creatief zijn. Niemand zit te wachten op deze crisis, je moet er maar mee omgaan,” vertelt hij.

Gelukkig voor ons is het tweede seizoen van Undercover al opgenomen, met als gevolg dat we vanaf zes september wekelijks weer de belevenissen van Ferry, Daniëlle, Bob en Kim kunnen zien. Het tweede seizoen belooft nog spannender te worden dan het eerste. “Het tweede seizoen is heftig, spannend en natuurlijk weer vol met veel humor. Je kunt er alle kanten mee op. Het is een bingewatchwaardig vervolg op seizoen 1. Vooraf hoop je dat je zoiets mag maken.”

Waar vorig seizoen nog alles prima te verstaan was, is dat dit seizoen heel anders. De Brabantse camping wordt ingeruild voor een Belgische western-manege. “Vorig seizoen vond ik dat je de serie zonder ondertiteling moest kijken, dat is dit seizoen wel anders. Het is geen schande om de ondertiteling aan te zetten, je kunt het anders echt niet volgen. Het knopje zit rechtsonder. Die Belgen zijn net Japanners, ik snap niet hoe ze elkaar kunnen verstaan. Vergeleken met dat is Brabants echt heel makkelijk,” lacht Lammers.

Frank Lammers Undercover

Verrast door succes

Het eerste seizoen van Undercover was een groot succes. Ook voor Lammers was het een verrassing. “Je weet het nooit van tevoren. Je leest wel een script en ziet dat het goed is, maar dan moet nog alles bij elkaar komen. Als je dan ziet dat heel Nederland drie weken lang de serie aan het kijken was, is dat geweldig.” Hij merkte het dan ook op in zijn eigen omgeving. “Ik zag bij de buren de televisie aanstaan en sloop naar hun vensterbank. Daar zag ik inderdaad dat ze naar Undercover keken. Ik ging toen voor het raam staan en zwaaien.”

Een zwaaiende Ferry Bouman voor het raam tijdens het bingen van Undercover kan je natuurlijk de stuipen op het lijf jagen. Dat komt mede door het goede verhaal van de serie. “Er zitten drie of vier schrijvers op de serie. In tegenstelling tot Nederland is er ook altijd één aanwezig tijdens de opnames. Nico Moolenaar was naast schrijver dan ook de showrunner. Hierdoor heb je als acteur ook wat meer inspraak op je personage.”

Hij vindt dan ook dat we in Nederland er wat van kunnen leren. “Wij zijn hier te eigenwijs. We willen alles zelf doen.” Lammers vindt overigens dat er wel wat meer kan veranderen in ons land. Hij is dan ook blij met Netflix. “Het is goed dat er een nieuwe partij komt die investeert in Nederlandse producties. Zo zijn we af van het monopoly van het Nederlandse Filmfonds. Ik hoop dat er wat meer verandering komt. Het is dan ook fijn dat er door een partij als Netflix meer geld is voor Nederlandse producties.”

Undercover Frank Lammers

Nog veel meer Undercover

Maar Netflix heeft natuurlijk ook nog andere voordelen. Zo is Undercover nu te zien in tig andere landen. Dat kan ook de doorbraak voor Nederlandse acteurs in het buitenland zien. Lammers ziet een rol wel zitten. “Ik zou graag wel eens de schurk in James Bond willen spelen. Je mag altijd dromen. Ik heb op mijn 47ste als Ferry op Pinkpop gestaan en op mijn 48ste mijn debuut gemaakt bij PSV. Dat had ik nooit durven dromen,” zegt hij met een lach. “Ik heb nu alleen niet veel tijd. Voorlopig ben ik nog bezig Ferry de film en het derde seizoen van Undercover.”

Door de coronacrisis is die planning iets in de war geschopt. Zo zou seizoen drie in april worden opgenomen, maar dat gaat nu niet door. Nu komt eerst Ferry ‘de film’ en vervolgens gaan de acteurs pas verder met seizoen drie. Dat hoeft overigens niet de laatste zijn. Aan stoppen denkt Lammers dan ook niet: “There is always room for more. En als dat er niet is dan maken we dat gewoon.”

Het tweede seizoen van Undercover start vanaf 6 september. Elke zondag komt er een nieuwe aflevering online. Wij gaan niets verklappen, maar toch kunnen we wel een grote onthulling doen over seizoen twee. “Helaas, Khaleesi is niet meer en komt ook niet meer terug,” besluit Lammers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Interview Frank Lammers: ‘Na Ferry wil ik de schurk in James Bond spelen’
Sluiten