Pim Jansen
Pim Jansen Sport 12 okt 2020

Frank de Boer nu al de nationale kop-van-jut: 17 cynische reacties

“Het Nederlands Elftal speelt zoals Frank de Boer praat. Oersaai.” Dat is een van de vele cynische reacties na Bosnië en Herzegovina – Nederland. Terecht of niet, de nieuwe bondscoach is na twee wedstrijden al de nationale kop-van-jut.

Waar het Nederlandse volk wegliep met Ronald Koeman, wordt Frank de Boer nog niet bepaald gewaardeerd en dat is een understatement. Het voetbal onder de nieuwe bondscoach is tot nu toe niet om aan te gluren. Terecht of niet, de 17 miljoen bondscoaches, inclusief columnisten als Willem van Hanegem, hebben de zondebok al een naam gegeven. Dat is natuurlijk behoorlijk opportunistisch, maar zo werkt het nou eenmaal in het voetbal.

Bosnië en Herzegovina – Nederland

Na zijn eerste wedstrijd tegen Mexico had Frank de Boer nog een excuus. Het was een zinloze oefenwedstrijd in een overvol programma, dus startte hij met mix van debutanten en spelers die allang niet meer in Oranje thuishoren. Maar gisteravond speelde het Nederlands Elftal in de Nations League tegen Bosnië en Herzegovina – Nederland. Zijn eerste examen. Zelfs de grootste optimist kan niet anders concluderen dat hij daarvoor gezakt is.

Memphis Depay was geschorst, waardoor Luuk de Jong in de basis startte. Dus speelde Oranje voor het eerst sinds de ‘new wave’ in een ander systeem. Daar kun je al vraagtekens bij zetten, maar in dit geval konden de 17 miljoen bondscoaches er wel mee leven. Luuk de Jong is in vorm bij Sevilla en bij gebrek aan een spits was dit wel eens het moment om het te proberen. Wat heel Nederland van te voren vooral ook zag, was dat de gretige Steven Berghuis moest spelen. Luuk Jong leeft op voorzetten, en als er van iemand een goede voorzet komt, dan is het Steven Berghuis.

Geen Berghuis, wel Malen en Promes

Maar Frank de Boer verkoos de sinds kort weer fitte spits Donyell Malen boven rechtsbuiten Steven Berghuis, die al wekenlang in topvorm verkeert. Voor de wedstrijd sprak de nieuwe bondscoach zichzelf tegen. Hij verwachtte dat Bosnië vooral ging inzakken en koos voor Malen omdat hij snelheid heeft. Klopt niet helemaal, merkte analist Pierre van Hooijdonk terecht op. “Dan heb je juist iemand als Steven Berghuis nodig, die vanuit het niets iets kan creëren.”

Nog erger: op de linkervlank zette hij de hopeloos uit vorm zijnde Quincy Promes. Heel Nederland zag direct dat dit allemaal niet werkte, maar de bondscoach zelf greep pas 23 minuten voor tijd in om Berghuis in te brengen. Vanaf dat moment gebeurde er iets leuks op het veld en werden er kansen gecreëerd. Maar het was te laat, de wedstrijd eindigde in een bloedeloze 0-0.

Cynisch Nederland gaat los op Twitter

Reacties op Twitter moet je natuurlijk niet al te serieus nemen. Maar in het geval van een nieuwe bondscoach is het wel een aardige peiler van de mening van het volk. Is Frank de Boer een inspirerende bondscoach? Past hij bij deze groep? Komt zijn boodschap over? Zorgt hij voor een vrolijke en warme sfeer bij Oranje? Allemaal vragen die gesteld worden. Na twee wedstrijden is het misschien nog wat vroeg om daar antwoord op te geven, maar de stem des volks heeft al gesproken. Een realistische compilatie van de reacties. Gelukkig zijn er ook mensen die een nuance aanbrengen.

⚽️ Check ook: De casual kledingstijl van onze Oranje-internationals

Reageer op artikel:
Frank de Boer nu al de nationale kop-van-jut: 17 cynische reacties
Sluiten