Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 dec 2020

Groot onderzoek onthult verrassende top 20 franchises van dit moment

Een enorm onderzoek onder Amerikaanse consumenten heeft de grootste franchises in entertainment onthuld op het vlak van televisie, streaming, games en films.

De consumentenonderzoeken vliegen je om de oren, maar vaak gaat het om slechts een paar duizend respondenten. Bureau NRG pakte het anders aan: zij hielden maar liefst 350.000 interviews om de vraag der vragen te beantwoorden.

Grootste franchises

Wat zijn de grootste franchises van dit moment? Het marktonderzoek vond in Amerika plaats, waardoor de antwoorden niet honderd procent representatief voor Nederland zullen zijn.

Desalniettemin zijn het fascinerende inzichten. Wat in Amerika populair is bepaalt immers ook welke content wij in de komende jaren voorgeschoteld krijgen als Nederlanders. Ondanks de opkomst van China blijft de smaak van Amerikanen vaak leidend als het om de strategie en pijplijn grote studio’s gaat.

Potentie

Juist daarom zijn dit soort onderzoeken interessant. NRG vroeg respondenten niet alleen wat hun favoriete franchises zijn, maar ook welke content welke doelgroepen aanspreekt en de potentie van de genoemde franchises voor de toekomst. Meer dan 700 franchises kwamen aan bod.

Top 20

Dit is de resulterende top 20 media-franchises van dit moment:

 1. The Mandalorian
 2. Avengers
 3. Stranger Things
 4. John Wick
 5. Black Panther
 6. Guardians of the Galaxy
 7. The Witcher
 8. Ozark
 9. Spider-Man: Into the Spider-Verse
 10. Black Widow
 11. Deadpool
 12. Thor
 13. Iron Man
 14. Mario Bros.
 15. Toy Story
 16. Doctor Strange
 17. Spider-Man
 18. Coco
 19. The Lion King
 20. Hamilton

Opvallende toppers

De top 20 wordt, uiteraard, gedomineerd door Marvel en Star Wars. John Wick staat ook opvallend hoog, evenals Ozark. Blijkbaar heeft die Netflix Original meer mainstream impact gehad dan je zou verwachten.

Ook een opvallende titel is Coco. Een meesterlijke Pixar-film, maar zonder de mainstream impact van bijvoorbeeld een Frozen. Cult of obscuur kunnen we Coco niet noemen, maar desalniettemin is het opvallend dat de animatiefilm in dit toplijstje staat.

Mario en de toekomst

Een andere opvallende uitzondering is Mario Bros. De sympathieke loodgieter vierde dit jaar zijn 35e verjaardag, en maakt ergens in de komende jaren ook zijn opwachting in een animatiefilm. Tevens werkt Nintendo aan een Mario-pretpark. De game-icoon heeft dus grote jaren voor de boeg. De potentie daarvan zal zeker hebben bijgedragen aan de positie in de top 20.

“Consumenten zijn er klaar voor dat entertainmentfranchises in gaan spelen op belangrijke culturele gesprekken en een nieuwe realiteit te creëren – een waarin optimisme, diversiteit en nieuwsgierigheid ons verenigen in plaats van ons verdelen”, aldus Jon Penn, CEO van NRG.

Voor meer inzichten, ook per demografie en dus doelgroep, verwijzen we je naar dit artikel van Variety.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Variety

Reageer op artikel:
Groot onderzoek onthult verrassende top 20 franchises van dit moment
Sluiten