8 ‘fouten’ die veel mensen onbewust maken wanneer ze uit eten gaan

Je moet een beetje genieten van het leven. Zo ga je niet iedere avond op een droge boterham lopen knagen. Soms wil je gewoon even lekker uit om te genieten van een mooi stuk vlees en een goed glas wijn. Belangrijk is dan wel dat je de etiquette naleeft. Onbewust maken we soms toch nog best vaak fouten wanneer we uit eten gaan. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet zodat je ze voortaan niet meer maakt.

1. Zelf zonder vragen een tafel uitzoeken

Ja, de klant is Koning, maar wel tot op een zeker hoogte. Loop als je uit eten gaat niet zomaar naar binnen om vervolgens aan een tafel te gaan zitten. Veel restaurant hebben een vrije tafelshikking en kun je zelf een plekje kiezen, maar het is wel zo netjes om dit eerst te vragen. Dit laat zien dat je rekening houdt met het personeel en op de hoogte bent van de etiquette. Een Koning is tenslotte netjes opgevoed.

2. Borden stapelen

Altijd fijn dat je wilt helpen, maar doe dit niet. De medewerkers van het restaurant hebben een systeem voor het leegruimen van tafels. Laat ze dus doen waar ze goed in zijn en laat de borden lekker staan.

3. Zelf gaan opruimen na een ongeluk

Na een paar drankjes kan het zijn dat de grip op je glas wat minder wordt. Iedereen heeft dan ook wel eens wat laten vallen of om gegooid in een restaurant. Net als hierboven geldt ook in deze situatie: laat de ober zijn werk doen. Super dat je wilt helpen, maar vaak maak je het daar onbedoeld alleen maar lastiger mee. Bied netjes je excuses aan en wees niet te zuinig in de fooi. Daar zijn ze een stuk blijer mee.

4. Persoonlijke gesprekken voeren met de bediening

Sommige mensen vinden het nodig om die leuke dame die de drankjes brengt te ondervragen over haar leven. Aardig van je dat je geïnteresseerd bent, maar je kunt haar beter gewoon haar werk laten. Wees gewoon vriendelijk en beleefd. Dat is meer dan genoeg. Maak dus ook niet constant van die flauwe grappen. Die hebben ze inmiddels allemaal al gehoord.

5. De bediening niet willen lastig vallen

Zeker als het druk is, hebben mensen er vaak moeite mee om ergens om te vragen. Heeft u misschien wat zout? De soep is koud, zou ik nog wat water mogen? En ga zo maar door. Ontbreekt er iets of heb je een klacht? Vraag het dan gewoon. Ook de bediening wil dat jij een leuke avond hebt en vervolgens een mooie fooi geeft, maar dan moeten ze wel weten wat ze voor je kunnen doen.

6. Niet opletten

Staat er een ober aan je tafel? Let dan gewoon even op. Zeker als ze met vier borden, een dienblad en een fles wijn aan komen sjouwen. Deze mensen werken zich uit de naad zodat jij een leuke avond hebt, dus wees beleefd en zet je gesprek even on hold.

7. Een glas van een dienblad pakken

Het begint een terugkerend onderwerp te worden, maar ook hier is de gouden regel: ‘vaak is het beter om niet te helpen.’ Horeca personeel is getraind om met volle dienbladen te lopen. Balans is daarbij belangrijk en het helpt dus niet als jij die verstoort. Wacht dus gewoon netjes en laat ze hun werk doen. Daar help je mee.

8. De rekening splitsen

Gewoon niet doen. Ben je uit eten met een groep? Laat dan gewoon één iemand betalen, vraag om het bonnetje en regel het zelf. Met een paar tikkies is het immers zo geregeld.

Reageer op artikel:
8 ‘fouten’ die veel mensen onbewust maken wanneer ze uit eten gaan
Sluiten