Dit is het salaris van FIA-president en F1-criticus Ben Sulayem
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FFormule-1-GP-Bahrein-kwalificatie.jpg)
Sinds eind 2021 staat Mohammed Ben Sulayem aan het hoofd van de Fédération Internationale de l’Automobile, beter bekend als de FIA. Daarmee is hij een van de invloedrijkste personen in de autosport, maar zeker niet de populairste. Ben Sulayem steekt zijn mening niet onder stoelen of banken – ook niet over de salarissen van Max Verstappen en andere Formule 1-coureurs.
In zijn tijd als president van de FIA, heeft Ben Sulayem al behoorlijk vaak de media gehaald. Zo zou hij zich te veel met sportieve beslissingen bemoeien, wordt zijn dominante stijl van leidinggeven intern bekritiseerd, bemoeit hij zich met commerciële discussies en was er veel te doen om de taakstraf die hij uitdeelde aan Max Verstappen . En dat terwijl je zou denken dat hij daar flink voor betaald krijgt. Toch?
Hoeveel verdient FIA- baas Ben Sulayem?
Nou, nee. Ben Sulayem bekleedt zijn functie op vrijwillige basis en ontvangt geen salaris voor zijn werkzaamheden. Toch raakte hij wel in opspraak over geld. Zo maakte hij gebruik van een jaarlijkse onkostenvergoeding van 1,5 miljoen dollar. Toen er vragen kwamen over hoe dat geld werd besteed – waaronder vermoedelijke uitgaven aan het onderhoud van zijn privéjet – besloot hij het niet de moeite waard te vinden. Hij zag af van de vergoeding en ontvangt sindsdien helemaal niets meer van de FIA.
Hoewel exacte cijfers over zijn vermogen niet bekend zijn, lijkt Ben Sulayem ook geen FIA-salaris nodig te hebben. De voormalig rallycoureur komt uit een steenrijke familie met een zakelijk imperium, en verdient daar goed aan. Ter illustratie: zijn autocollectie wordt geschat op een waarde van zo’n 75 miljoen dollar.
Ben Sulayem kritisch op topsalarissen in de Formule 1
De FIA-baas verdient dus aanzienlijk minder dan de coureurs en teambazen in de Formule 1, en dat frustreert hem zichtbaar. Ben Sulayem uit regelmatig kritiek op de extreem hoge salarissen binnen de sport. Volgens hem is het geld oneerlijk verdeeld, is de Formule 1 te commercieel geworden en krijgt de FIA te weinig erkenning voor haar rol als toezichthouder.
Onlangs zei hij daarover: “Het slaat nergens op dat een coureur en teambaas samen al meer verdienen dan de hele FIA – de organisatie die nota bene eigenaar is van het kampioenschap zelf. Is dat logisch?” Volgens Ben Sulayem brengt deze scheve verhouding risico’s met zich mee. Hij vreest dat commercie de sportieve integriteit en veiligheid dreigt te ondermijnen.
De FIA niet populair bij coureurs, teams en eigenaar Formule 1
Met zijn opstelling en plannen voor meer transparantie en kostenbeheersing maakt Ben Sulayem zich niet overal geliefd. Er is steeds meer wrijving tussen de FIA en de eigenaren van de Formule 1: Liberty Media en Formula One Management (FOM). En ook de teams en hun coureurs staan niet te springen om plannen zoals een salarisplafond.
Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat het volgende conflict zich aandient. Eén ding is zeker: saai is het zelden in de Formule 1.