Formule 1 team Mercedes zorgt voor ophef met transformers-achtige truc

Het is dag twee van de Formule 1 wintertest en oplettende kijkers hebben iets bijzonders ontdekt. Mercedes lijkt namelijk iets nieuws te hebben gevonden om de concurrentie te verslaan. Ditmaal is het niet de toevoeging van een extra vleugeltje of nieuwe stand voor de motor, maar een bijna transformers-achtige functie. Moet Max Verstappen zich zorgen gaan maken?

De vergelijking met een transformer klinkt misschien wat heftig, maar Mercedes heeft wel degelijk een manier gevonden om hun auto tijdens het rijden aan te passen. Het is in principe een soort DRS-achtige functie, maar dan voor de wielen. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas kunnen nu namelijk tijdens het rijden iets aan de wielen van hun Formule 1 auto aanpassen.

Mercedes verrast vriend en vijand

Op onderstaande beelden is duidelijk te zien dat Lewis Hamilton bij het opkomen van het rechte stuk zijn stuur naar zich toe trekt. Op dat moment lijkt het alsof de voorbanden van zijn Formule 1 bolide iets naar binnen schuiven. Aan het einde van het rechte stuk duwt de Mercedes coureurs het stuur weer naar voren en bewegen de wielen weer terug naar hun oorspronkelijke positie. Zoiets hebben we nog niet eerder gezien.

Op het eerste oog lijkt het erop dat de spoorbreedte van de Formule 1 auto wordt aangepast. Dit kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Zo maak je de auto smaller en heb je minder luchtweerstand op het rechte stuk. Hiermee verhoog je de topsnelheid. Smaller betekent ook minder grip, maar dat is nu geen probleem meer. Zodra je bij de bocht bent zet je de banden immers weer terug in de originele stand.

Meer snelheid of minder slijtage

Wat het ook kan zijn, is dat niet de spoorbreedte maar de stand van de wielen aangepast wordt. Teams kunnen zelf de ‘toe’ en ‘camber’ instellen. Dit is de hoek waaronder de wielen onder de auto staan. Op deze manier kunnen de teams meer grip creëren of ervoor zorgen dat de banden minder snel slijten.

Mag dit van de Formule 1?

Als Mercedes met deze nieuwe truc in staat is om dit tijdens de race aan te passen, kunnen ze daar veel voordeel uit halen. Zo kunnen Hamilton en Bottas hun banden nog beter managen en dat is tegenwoordig enorm belangrijk binnen de Formule 1. Het is dan ook nog maar de vraag of deze vondst van Mercedes wel legaal is. We gaan het zien.

De Formule 1 wintertest live kijken? Klik dan hier.

Racingnews 365

Reageer op artikel:
Formule 1 team Mercedes zorgt voor ophef met transformers-achtige truc
Sluiten