Manners Talks: Formule 1-kenner Olav Mol over zijn nieuwe boek voor beginnende liefhebbers

Manners Talks: een rubriek waarin we rond de tafel gaan met inspirerende mannen of vrouwen, naar aanleiding van een actualiteit. Korte en frisse interviews waarin we de diepte niet schuwen. Dit keer: de bekendste Formule 1-kenner van Nederland, Olav Mol. 

Sinds het debuut van Max Verstappen is de aandacht voor de Formule 1 in Nederland spectaculair gegroeid. Waar vroeger een relatief kleine groep fans alle races volgde, zit nu half Nederland aan de buis gekluisterd wanneer Max plaatsneemt op de grid. Veel van hen hebben al lange tijd geen wedstrijd meer gezien of zijn zelfs helemaal nieuw binnen de sport. Precies voor deze mensen is er nu het boek: Zo werkt de Formule 1 van Olav Mol.

Kenner, commentator en bovenal liefhebber. Olav Mol is al sinds 1991 voor vele Nederlanders de stem van Formule 1. In 26 jaar tijd leerde hij bijna alles wat er te weten valt over de koningsklasse in de motorsport. Deze kennis deelt hij nu met ons in zijn nieuwe boek. Wij zochten hem op en vroegen hem waarom Zo werkt de Formule 1 een must-read is voor racefans.

Waarom heb je besloten om juist nu een handboek te schrijven over Formule 1?

“Door de komst van Max Verstappen zijn de kijkcijfers van Formule 1 in Nederland flink gestegen. Een deel van deze nieuw fans zijn herintreders die ooit gestopt zijn met kijken en nu weer terugkeren, maar het grootste deel zijn nieuwkomers. Ik merk dit vooral aan de vragen die ik krijg. Dingen die voor mij en de vaste fans als gesneden koek zijn, hoeven dat niet te zijn voor de nieuwkomers. Ik besefte daardoor dat er geen Nederlands boek is dat de basis goed uitlegt en daarom was dit het juiste moment.”

Waarom is het boek een must-read voor zowel nieuwkomers als vaste fans?

“Omdat het inzicht geeft. Door het boek te lezen, leer je beter begrijpen hoe de sport in elkaar zit. Als je écht precies wil weten hoe de Formule 1 werkt, zul je langere tijd moeten meelopen en alle reglementen van de FIA moeten doorspitten. Wij hebben er met dit boek juist voor gekozen om alleen de belangrijkste aspecten begrijpelijk te maken. De nieuwkomers leren op deze manier hoe de sport werk en voor de fans die al een tijdje meelopen is het een mooie manier om bij te blijven.”

Hoe maak je zo’n ingewikkelde sport als de Formule 1 begrijpelijk?

“Formule 1 is altijd al een ingewikkelde en complexe sport geweest en door de komst van hybride systemen is het er niet gemakkelijker op geworden. We hebben daarom geprobeerd om alles zo visueel mogelijk te maken door veel illustratie te gebruiken. Ik heb daarbij gericht gekozen voor de technische tekeningen van Craig Scarborough, omdat hij in positieve zin ‘simpele’ illustraties maakt. Als je naar zijn tekeningen kijkt, zie je meteen welk deel van de auto het is en waar het voor dient. Op deze manier kunnen we ook de technische kant van de sport begrijpelijk maken voor iedereen.”

Hoe voelt het om het boek nu eindelijk in handen te hebben?

“Heel goed. Ik ben er echt trots op, want het is precies geworden wat ik wilde. Natuurlijk zijn er achteraf altijd details die misschien anders hadden gekund, maar ik ben zeker tevreden met het eindresultaat. Ik wilde dat het een boek zou worden die nieuwkomers helpt om de sport te laten begrijpen, maar ook interessant is voor fans van het eerste uur. Volgens mij zijn we daarin geslaagd.”

Zo werkt de Formule 1 is een prachtig geïllustreerd naslagwerk geworden en een absolute aanrader voor iedere Formule 1-liefhebber. Je vindt hem in de boekhandel of online.

Reageer op artikel:
Manners Talks: Formule 1-kenner Olav Mol over zijn nieuwe boek voor beginnende liefhebbers
Sluiten