Redactie
Redactie Food & Drinks 2 feb 2016

Food Manners: Pulled Pork (recept)

Afgelopen weekend was afhaalweekend op de redactie van Manners. Wij willen onze vrienden van Culy.nl niet teleurstellen want zij hadden namelijk een onwaarschijnlijk lekker recept met ons gedeeld. Wij brengen jou deze Pulled pork volgens recept van Es Factory op maandag, zodat je ‘m ergens in de week in kunt gaan plannen. Voor dit gerecht heb je namelijk wat tijd nodig maar geloof ons… het is het meer dan waard.

Pulled pork, het is de trots van de zuidelijke Amerikaanse staten als Tennessee en North Carolina. Heel langzaam gebraden varkensvlees, meestal van de schouder, op een kast van een barbecue met ieder z’n geheime kruidenmix. Het resultaat is bijna betoverend: na uren smeulen hou je een fikse portie boterzacht, goed gekruid draadjesvlees over. Om het gegeven net iets meer handelbaar voor ons Nederlanders te maken, gingen we op zoek naar een goed recept dat bestemd is voor onze “zomers”. Dit houdt in: je bent niet afhankelijk van je barbecue en alle ingrediënten zijn gewoon in de Nederlandse supermarkt of slager te koop.

Even wat zaken om rekening mee te houden:

– Het duurt ongeveer vijf à zes uur voordat het vlees echt goed is, begin daarom ruim van tevoren (‘s middags of de dag ervoor).
– Voor dit recept heb je ‘procureur’ nodig, het uitgebeende hals- of schouderstuk van de varkensrib. Dit koop je bij de betere slager of groothandel.
– Traditioneel wordt het vlees geserveerd op een broodje met coleslaw, maar met bijvoorbeeld aardappelpuree, frietjes of rijst is het ook heerlijk!

De ingrediënten

1 Procureur van ongeveer 1 kilo
150 ml kippenbouillon
75 ml wijnazijn
2 tl (gerookt) paprikapoeder
2 uien, in grove stukken gesneden
4 tenen knoflook, grof gehakt
200 ml barbecue saus of chillisaus
4 el bruine basterdsuiker
1 el mosterd
2 tl gedroogde tijm
1 el olijfolie
1 tl cayennepeper, meer of minder naar smaak
2 tl zout, meer of minder naar smaak>

De bereiding

Neem een grote, stevige pan met deksel die in de oven mag. Verwarm je oven tussen de 90 en 110 graden, afhankelijk van de sterkte van je oven. Vul de pan met de olijfolie en de rest van de ingrediënten, meng en zet hem in de voorverwarmde oven. Neem na twee uur een kijkje en zet voorzichtig de pan op het fornuis. Haal de deksel van de pan en voeg wanneer er veel vocht verdampt is een scheut water toe. Herhaal dit nog twee keer.

Na vijf tot zes uur is het vlees als het goed is zacht genoeg en kun je het gemakkelijk met twee vorken uit elkaar trekken. Lukt het nog niet zo goed? Zet de pan dan nog even terug in de oven totdat het vlees wel zacht genoeg is.

Trek met twee vorken het vlees in een aparte schaal of pan uit elkaar en meng vervolgens met het overgebleven vocht. Serveer op een broodje met wat lekkere frites.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Food Manners: Pulled Pork (recept)
Sluiten