Militairen met een fitbit verraden de locatie van hun geheime basis

Dankzij alle moderne technieken van vandaag de dag hebben we altijd en overal zicht op onze gezondheid. Je hebt alleen nog maar een telefoon en een armband of swartmatch nodig en je kunt ieder moment van de dag zien of je goed bezig bent. Van je hartslag tot het aantal stappen wat je gezet hebt en van je slaapgewoontes tot je gewicht. Ze houden alles bij, maar dat blijkt niet voor iedereen handig te zijn.

Hardloopapps en activiteitstrackers zoals Fitbit weten met behulp van GPS namelijk altijd waar je bent. Voor de gewone man met een normale baan is dat geen probleem. Van huis naar je werk en aan het einde van de dag via de supermarkt weer terug. Het is informatie waar niemand op zit te wachten, dus zo’n ramp is het niet dat de Fitbit altijd weet waar je bent.

Het Amerikaanse leger spendeert miljoenen om legerbasissen geheim te houden en dat wordt nu teniet gedaan door een hardloop-app.

De zaak verandert wanneer je een militair bent die gestationeerd is in een geheime basis. In dat geval is het beter om de GPS uit te zetten, want je wil natuurlijk niet gevonden worden. Helaas komt deze tip voor een aantal legerbasissen te laat. Eind vorig jaar bracht sport-app Strava namelijk een kaart naar buiten met daarop de heatmaps. Hierop kun je dus zien waar de appgebruikers allemaal rondlopen.

Fitbit in Syrië

Als je inzoomt op Nederland zie je een wirwar van lijntjes. In Nederland kent de app namelijk veel gebruikers en dus krijg je een goedgevulde heatmap. Voor minder dichtbevolkte landen waar amper mensen met een Fitbit wonen, ligt dat iets anders. Op deze kaarten zie je niks, althans dat zou je denken. Een student genaamd Nathan Ruser stuitte namelijk in the middle of nowhere van Syrië op een gebied met veel activiteit.

Nathan besloot wat meer onderzoek te doen en ontdekte dat veel Amerikaanse militairen ook gebruik maken van de app. Daardoor staan ook hun GPS-gegevens op de heatmap. Op de locatie waar hij veel activiteit vond, zou eigenlijk niets moeten zijn. Het feit dat er toch zoveel Strada activiteit was kon maar één ding betekenen, namelijk dat dit de locatie is van een geheime basis.

Pijnlijke blunder

Dit brengt de Defensie van Amerika behoorlijk in verlegenheid. Ze steken miljoenen dollars in het geheimhouden van hun locaties en dat wordt nu in één klap teniet gedaan door een hardloopapp. Pijnlijk, want een groot deel van deze Fitbit’s hebben de militairen gekregen van het Pentagon om overgewicht tegen te gaan.

Ook Nederlandse militairen maken zich hier schuldig aan. Zo ontdekte Thomas Boeschoten toen hij inzoomde op Mali. Hij vond daar namelijk een cluster van activiteit, terwijl er verder in de wijde omtrek niks te zien is. Dit is namelijk de locatie waar het Nederlandse kamp in Gao zich bevindt. Deze basis is niet geheim, maar het blijft natuurlijk de vraag of het niet slimmer is voor de militairen om hun Fitbit uit te zetten.

Reageer op artikel:
Militairen met een fitbit verraden de locatie van hun geheime basis
Sluiten