Redactie
Redactie Life 5 januari 2017

Finland gaat experimenteren door werklozen geld te geven

Finland is het eerste land op aarde dat gratis geld gaat geven aan aan werklozen. De veelbesproken strategie is bedoeld om de leefkwaliteit van de onderste laag van de maatschappij te verbeteren. De Finse overheid verwacht dat het geld de tweeduizend deelnemers stimuleert om zelf ook een tandje bij te zetten.

De deelnemers krijgen maandelijks €560 bijgeschreven, los van het inkomen dat ze zelf bijverdienen. Ook hoeven ze geen enkele verantwoording af te leggen of aan voorwaarden te voldoen. De Finnen hopen op deze manier te achterhalen of het door veel economen geopperde ‘gratis geld’-plan daadwerkelijk nut heeft.

Zo verwachten ze dat de werklozen actiever gaan zoeken naar een baan, omdat de Finse Werkloosheidwet veel voordelen oplevert, waardoor ze opzettelijk niet aan het werk gaan. Het belangrijkste doel van het gratis geld is dan ook om de tweeduizend werklozen weer op de arbeidsmarkt te krijgen. Het experiment loopt tot eind 2018.

Automatisch deelnemen

De deelnemers worden random geselecteerd en hebben niet de vrijheid om deelname af te wijzen. Ze krijgen het geld simpelweg maandelijks gestort. Mocht het experiment een succes blijken, dan worden het plan grootschalig uitgerold.

Er zijn meerdere landen die met het idee spelen, zo hebben de Zwitsers onlangs een referendum georganiseerd waarin ze voor of tegen een basisinkomen moesten stemmen, werd het idee ook meerdere keren in Engeland geopperd en was ook Peter Praet, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) enthousiast over het plan.

Overigens zijn er meerdere varianten bekend van het zogenoemde ‘helikoptergeld’. Een scherpe uiteenzetting over deze plannen, inclusief de voor- en nadelen, lees je in het artikel: ‘Die 1000 euro per persoon, komt dat er nog?’

Reageer op artikel:
Finland gaat experimenteren door werklozen geld te geven
Sluiten