Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 17 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Pessimistisch sparen: 4 logische financiële tips van Bill Gates

31 jaar oud was hij, toen Bill Gates dankzij Microsoft de jongste miljardair in de wereld werd. Nog geen acht jaar later werd hij zelfs de rijkste man ter wereld, mede door te sparen als een pessimist.

De titel rijkste man van de wereld hield hij overigens twintig jaar aan. Wat voor financiële lessen kunnen we van Bill Gates leren?

Financiële tips Bill Gates

Na deze tips van Bill Gates kun we niet alleen beter sparen, we weten ook wat de beste investering is die we kunnen doen én waarom geld niet alles is.

1. Sparen als een pessimist

Hopelijk hoeven we je niet te vertellen hoe belangrijk een noodpotje is, een spaarpotje dat je achter de hand hebt voor regenachtige dagen. Natuurlijk ga je er niet vanuit dat jouw auto of wasmachine het begeeft, maar wat betreft dit noodfonds kun je maar beter pessimistisch zijn. Liever te veel dan te weinig achter de hand hebben, in andere woorden.

Bill Gates heeft hier dezelfde mening over. In een interview in 2017 met Ellen DeGeneres vertelt hij bij Microsoft altijd genoeg geld achter de hand wilde hebben om twaalf maanden zonder inkomsten te overleven. Dat heet dus sparen als een pessimist.

“Ik maakte me altijd zorgen, omdat de mensen die voor me werkten ouder waren en kinderen hadden”, zegt hij. “Ik dacht altijd: wat als we niet betaald krijgen? Kan ik dan wel hun loon doorbetalen?”

2. Geld is niet alles

Maar er is meer dan sparen. Geld is belangrijk, maar is niet alles. We willen altijd maar meer en meer hebben, maar volgens Bill Gates rijks zijn, laat staan miljardair, overrated. “Ik snap dat je miljoenen wil hebben”, zei hij in 2011 tijdens een speech bij de Universiteit van Washington. “Je hebt dan een bepaalde mate aan vrijheid, betekenisvolle vrijheid, die daarmee komt. Maar als je voorbij dat punt bent, moet ik je vertellen dat het gewoon dezelfde hamburger is.”

Dit is één van de redenen waarom Bill Gates zijn vermogen deelt met anderen en ‘s werelds bekendste filantroop is.

3. Heb een doel en werk ernaar toe

Deze tip deelde hij in zijn jaarlijkse brief voor de Bill en Melinda Gates foundation uit 2013. “Het afgelopen jaar ben ik keer op keer verbaasd geweest over hoe belangrijk het is om te meten hoever je in het proces bent”, schrijft hij daarin. “Je kan veel meer progressie boeken als je naar een doel toewerkt en in de gaten houdt hoe dat gaat.”

Lees hier vier andere tips van selfmade miljonairs om meer te sparen.

4. De beste investering volgens Bill Gates

Wat is het beste financiële advies van Bill Gates voor mensen die minder dan 100.000 dollar verdienen? “Investeer in je educatie”, antwoordde hij in een Reddit thread waar hij in 2014 aan deelnam. Het is precies het carrière-advies dat zijn vriend Warren Buffett ook geeft.

Toch is het opvallend dat juist Bill Gates deze tip geeft. De filantroop is immers zelf gestopt met Harvard om Microsoft op te richten. Maar hij weet ook dat niet iedereen één van de succesvolste bedrijven ter wereld begint en dat je over het algemeen meer kunt verdienen met meer scholing.

Wees niet bang dat je weer helemaal terug naar school moet voor een nieuwe (hogere) studie. Door cursussen en trainingen in jouw vakgebied te volgen, maak je jezelf al waardevoller voor een werkgever. Hoe meer je verdient, des meer je natuurlijk ook weer kunt sparen én investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pessimistisch sparen: 4 logische financiële tips van Bill Gates
Sluiten