Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 22 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Minder werken? Zo word je financieel onafhankelijk(er)

Op je vijftigste, veertigste of misschien zelfs dertigste uit de rat race stappen, stoppen met werken en doen wat je leuk vindt. Vervroegd met pensioen gaan is niet alleen weggelegd voor mensen met een absurd hoog salaris. Het is ook voor jou mogelijk om vroeg minder te werken en financieel onafhankelijk te worden.

Wat is financieel onafhankelijk en financieel vrij zijn eigenlijk? En hoe zorg je dat jij dat ook wordt?

Op je dertigste met pensioen

Misschien ben je wat sceptisch en denk je: hoe dan? Toch zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om financieel onafhankelijk te worden. Zo ook de Canadese Peter Adeney. Op 30-jarige leeftijd kon de man met pensioen. Niet doordat hij de oprichter van een start-up was die hij voor veel geld kon verkopen. Adeney werkte in de ICT en zette negen jaar lang veel geld opzij.

Door een groot gedeelte van zijn inkomen opzij te zetten, zijn huis af te betalen en simpel te beleggen (niet te veel risico’s nemen), bouwde hij een vermogen van 600.000 dollar op. Adeney verklaarde zichzelf financieel onafhankelijk.

Inmiddels doet hij alleen wat hij leuk vindt. Tijd spenderen met zijn vrouw en kind bijvoorbeeld en de blog Mr. Money Mustache bijhouden in de hoop anderen te inspireren.

Leven naar wat er binnenkomt

Je verwacht dat je financieel vrij wordt als je inderdaad een bedrijf verkoopt, blijkt dat je een erfenis hebt gekregen van een rijke achteroom of gewoon een absurd hoog salaris hebt. Maar de waarheid is dat we vaak gaan leven naar hoeveel er binnenkomt. Kijk maar eens eerlijk naar jezelf. Als jij een salarisverhoging krijgt, gaat dat geld vanaf dan automatisch naar de spaarrekening? Of ga je leven naar het salaris dat je nu krijgt?

Mensen kopen nou eenmaal meer als ze meer geld hebben. Van duurdere kleren tot een duurdere auto. En vaak gaan we ook nog eens groter wonen, terwijl dat misschien niet eens nodig is.

Een minder extreme middenweg

Doe je juist het tegenovergestelde en leef je zuiniger dan nodig is? Dan kan je financieel vrij(er) worden. Dat hoeft niet meteen zo extreem als Adeney te zijn. Je kunt ook kiezen voor een middenweg: niet alleen maar sparen voor later en je leven ‘on hold’ zetten, maar een mooi spaarbedrag achter de hand hebben om zo bijvoorbeeld drie dagen per week te kunnen gaan werken.

In de Verenigde Staten hebben ze een mooie naam voor die spaarbuffer: een ‘fuck you’ potje. Doordat je een bedrag bij elkaar hebt gespaard waarvan je een jaar zou kunnen leven, uje zonder erover na te denken je baan opzeggen als je er ongelukkig bent. Of het bedrijf starten waar je altijd al van droomt.

Financieel onafhankelijk worden

Klinkt minder werken of eerder stoppen met werken om te doen wat je leuk vindt jou als muziek in de oren? Zo zorg je ervoor dat jij straks ook financieel onafhankelijk kunt worden.

1. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt

Oftewel: bedenk welke doelen je hebt. Wil je net als Adeney vervroegd met pensioen gaan? Of ben je al blij als je minder kunt gaan werken?

Je bent financieel onafhankelijk als je voldoende geld hebt om zelf te kunnen bepalen hoe je jouw leven inricht. Daarvoor moet je dus eerst weten hoeveel geld je nodig hebt. Bereken hiervoor je jaarlijkse uitgaven. Maak een Excel-sheet waarin je van voorgaande jaren zet hoeveel je hebt uitgegeven.

Vervolgens kun je jouw benodigd vermogen berekenen om financieel onafhankelijk te worden. Hoeveel dat is, verschilt per persoon. Hoe luxe wil jij leven? Een stelregel is dat je 25 keer je jaarlijkse uitgaven opzij gezet moet hebben. Dat doe je door te sparen, eventueel te beleggen of andere inkomstenbronnen (zoals passief inkomen) op te zetten.

Tip: vergeet geen rekening te houden met inflatie, de prijzen stijgen elk jaar.

2. Zorg dat je geen schulden meer hebt

Betaal je hypotheek af, ga kleiner wonen als dat een optie is en betaal je studieschuld af.

Lees ook: Sparen of je studieschuld aflossen: wat is slimmer?

3. Leef beneden je stand

Hoe meer je beneden je stand leeft, des te meer je natuurlijk opzij kunt zetten voor later. Ja, je kunt dat tiende paar sneakers kopen, maar heb je het echt nodig? En gebruik je jouw tv-abonnement eigenlijk wel, of ben je vooral Netflix aan het kijken?

4. Extra geld

Denk na over andere inkomstenbronnen, zoals beleggen. Maar je kunt ook investeren in vastgoed of bijvoorbeeld een side hustle opstarten. Doe wat goed voelt en bij je past. Hiermee zal jouw vermogen (als het goed is) harder oplopen, maar er zijn genoeg mensen die financieel onafhankelijk willen worden en deze stap willen overslaan.

Miljonair worden? Dit moet je dagelijks opzij leggen om het op je 65e te zijn

5. Ga financieel vasten

Daag jezelf uit om de laatste dagen voordat je jouw salaris gestort krijgt 0 euro uit te geven. Dat zorgt er niet alleen voor dat je geen geld uitgeeft aan kleine bedragjes hier en daar, maar ook dat je de restjes in je koelkast en voorraadkast wegwerkt. En wedden dat je die nieuwe broek opeens niet per se meer wilt als je er even over nadenkt?

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minder werken? Zo word je financieel onafhankelijk(er)
Sluiten