Redactie
Redactie Gesponsord 4 mei 2020

Zien! Met houten sleutels ontsnappen uit een Zuid-Afrikaanse hel

Het ontspanningsgenre is geliefd onder filmliefhebbers. Denk aan Midnight Express, Escape from Alcatraz, Papillon en The Shawshank Redemption. Daar kan moeiteloos een film aan worden toegevoegd, die alles in zich heeft een klassieker te worden.

Escape from Pretoria zou nu waarschijnlijk moeiteloos volle bioscoopzalen trekken. Ware het niet dat die momenteel zijn gesloten. Het geeft ons de kans om deze gruwelijk goeie film via Pathé Thuis te bekijken.

Ga er maar even goed voor zitten, want Escape from Pretoria is een film waar je na afloop nog uren over kunt napraten of juist stilzwijgend moet verwerken.

De harde waarheid

Een geweldige cast en een werkelijk ongelooflijk verhaal. Eigenlijk een ongeloofwaardig verhaal. Maar het is wél echt gebeurd! Dat maakt de film nóg indrukwekkender dan hij al zou zijn als iemand het plot uit zijn dikke duim zou hebben gezogen.

Het verhaal van Escape from Pretoria is – helaas – de keiharde waarheid. Zo zien we hoe het eraan toegaat in de periode van de apartheid in Zuid-Afrika. Bedenk daar even bij dat die vreselijke tijd van ongelijkheid voor de zwarte bevolking nog gaande was toen Nederland al Europees kampioen voet​bal was geworden.

Film Escape From Pretoria
Bron: Dutch FilmWorks

Het verhaal

In de film zien we Tim Jenkin (Daniel Radcliff) en Stephan Lee (Daniel Webber). Twee blanken die tegen de apartheid strijden namens het Afrikaans Nationaal Congres. Als lid van dit ANC – de partij van onder meer Nelson Mandela -verspreiden zij illegale pamfletten onder de bevolking van Zuid-Afrika. Dat gaat lang goed, maar niet lang genoeg.

Jenkin en Lee worden gepakt en krijgen respectievelijk twaalf en acht jaar cel in Pretoria Central Prison opgelegd. De omstandigheden zijn er hels, met sadistische bewaarders in een mensonterende omgeving.

Houten sleutels

Jenkin en Lee bedenken een even ingenieus als naïef plan. Met zelfgemaakte houten sleutels willen zij en twee medegevangenen negen zware metalen deuren en een waar leger aan bewakers te slim af zijn.

Intense spanning

De adembenemende scènes uit de gevangenis gaan soms door merg en been. De spanning die de ontsnappingsroute met zich meebrengt, is zo intens dat je geen moment durft te denken aan een goede afloop.

Escape from Pretoria is ongetwijfeld de meest verrassende film van dit moment op Pathé Thuis.

Bekijk de trailer hier! 

 

In samenwerking met Dutch FilmWorks

Reageer op artikel:
Zien! Met houten sleutels ontsnappen uit een Zuid-Afrikaanse hel
Sluiten