FIFA17 gaat eindelijk echt innoveren

FIFA is een heerlijke game om alleen, online of met je vrienden te spelen. Geen kwaad woord over de gameplay, maar laten we eerlijk zijn: vernieuwend is de game al jaren niet.

Natuurlijk: bij elke nieuwe editie vind je nieuwe features. Veelal betreffen die features kleine tweaks die de gameplay nog realistischer maken. Als gevolg hiervan speelt elke editie van FIFA weer net iets meer als the real deal, maar eigenlijk houdt het daar op.

Scoor jij als 17-jarig spitsje 10 keer voor De Graafschap, dan kan het zomaar zijn dat je het seizoen erop wordt gekocht door Real Madrid of Bayern München.

Vermakelijk als de game is: aan innoveren wordt bij FIFA nauwelijks gedaan, maar dat moet met FIFA17 gaan veranderen. FIFA14, 15 en 16 voelen en spelen grotendeels hetzelfde. Het voetbal is dik in orde, maar alles er omheen? Mwah. Neem nu de carrièremodus: velen hebben hier ongetwijfeld op gewacht, maar het resultaat was teleurstellend. In theorie klinkt het leuk: je begint als zelf te creëren jonge, onbekende voetballer bij een door jou te kiezen team en gaat aan de slag om furore te maken.

Ben je als speler inmiddels topscorer van de Premier League en schiet je Manchester United eigenhandig naar de Champions League, dan kan het zomaar zijn dat je in het nationale elftal van Nederland een inmiddels 35-jarige Bas Dost die er 4 heeft ingetrapt voor Ajaccio voor je.

Hoe het daadwerkelijk gaat, is niet zo tof of realistisch als het zou moeten zijn. Scoor jij als 17-jarig spitsje 10 keer voor De Graafschap, dan kan het zomaar zijn dat je het seizoen erop wordt gekocht door Real Madrid of Bayern Munchen. Een beetje overdreven, dunkt ons. Andersom gebeurt ook: ben je als speler inmiddels topscorer van de Premier League en schiet je Manchester United eigenhandig naar de Champions League, dan kan het zomaar zijn dat je in het nationale elftal van Nederland een inmiddels 35-jarige Bas Dost die er 4 heeft ingetrapt bij Ajaccio voor je. Hoe dan?

Maar helemaal vreemd is nog wel hoe jouw ‘manager’ in het spel omgaat met jouw status. Kom je als nieuwbakken talent binnen, verwacht hij even dat je in 3 wedstrijden een gemiddeld cijfer van 9.5 weet te halen, 3x weet te scoren en ook nog eens 2 assists aflevert. Dat lukt natuurlijk niet, maar je staat wel 5 wedstrijden in de basis. Vervolgens word je niet op de bank gezet, maar tijdelijk gewoon uit de selectie geknikkerd. Drie wedstrijden later sta je ineens weer in de basis en een paar potjes verder hoor je er weer niet bij. Zo kabbelt het seizoen voort.

FIFA17 gaat innoveren met ‘The Journey’

Enfin: genoeg gezeurd, van FIFA blijft een fantastische game. Maar ein-de-lijk gaat FIFA nu echt innoveren met de The Journey modus: een écht carrièremodus met een fictieve speler die jij naar de top moet helpen. Allerlei facetten binnen en buiten de lijnen spelen mee en dienen door jou gemanaged te worden. Als FIFA 17 dit goed aanpakt, is het eindelijk die perfecte voetbalgame die het al jaren kan zijn. Eindelijk leert FIFA dus van collega-games zoals NBA en Fight Night, die een dergelijke story mode al jaren bieden.

De trailer ziet er veelbelovend uit… Aan The Journey hebben onder andere Harry Kane, James Rodriguez, Marco Reus, Anthony Martial, Eden Hazard, Dele Alli, Marcus Rashford en Reece Oxford mee. Onderstaand ook de gameplay trailer.

Reageer op artikel:
FIFA17 gaat eindelijk echt innoveren
Sluiten