EA krijgt megaboete en het einde van FIFA 21 Ultimate Team lijkt nabij

Ondanks dat de meeste reviews alles behalve positief zijn, vliegt ook FIFA 21 weet over de toonbank. De voetbalgame blijft mateloos populair. Dat succes is deels te danken aan de populaire game mode Ultimate Team. Helaas voor EA moeten ze hier mogelijk gedwongen mee stoppen. De Nederlands Kansspelautoriteit is namelijk langs geweest met een fixe boete.

Deze zaak speelt al langer en het gaat niet alleen om FIFA 21. Ook andere games die gebruikmaken van een zogenaamd lootbox systeem liggen onder de loep. Hierbij kunnen gamers met echt geld items kopen in de game. Dat is niet verboden, zolang je maar weet wat je krijgt. Dat is bij FIFA 21 en andere games niet altijd het geval. Je koopt een pakje met kaarten en je moet maar hopen dat er iets goeds in zit.

EA krijgt enorme boete voor FIFA 21

Volgens de Kansspelautoriteit is dat gokken, en EA heeft daar niet de juiste papieren voor. De maker van FIFA 21 heeft hier lang tegen gestreden, maar de rechter heeft nu gesproken en bepaalt dat EA geen gelijk heeft. De pakjes in Ultimate Team zijn dus strafbaar en dat betekent dat er een boete voor gaat komen. De dwangsom die de Kansspelautoriteit heeft opgelegd is 500.000 euro per week. Deze blijft van kracht zolang EA de pakjes niet uit FIFA Ultimate Team haalt en kan oplopen tot maximaal vijf miljoen euro.

EA probeerde Ultimate Team nog te vergelijken met Pokémon kaarten. Die kocht je ook in pakjes in de winkel, zonder dat je wist welke kaarten je zou krijgen. De rechter ging daar niet in mee. Nu is het de grote vraag wat EA gaat doen. Ultimate Team is een belangrijke modus die veel geld in het laatje brengt. Zo verdient EA jaarlijks ongeveer een miljard euro aan de verkoop van spelerskaarten en andere digitale diensten.

De toekomst van Ultimate Team

Wat er nu gaat gebeuren met Ultimate Team in FIFA 21 is de grote vraag. In België heeft de maker het systeem al aangepast. Er is een kans dat dit ook in Nederland gaat gebeuren, maar EA heeft al aangegeven dat dit niet zonder slag of stoot zal gaan: “We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten”, zegt EA in een verklaring. Het bedrijf wil in gesprek gaan met de Kansspelautoriteit om zo samen te een oplossing te komen.

Dit gaat in Nederland dus mogelijk verdwijnen:

EA geeft nog niet op

Inmiddels heeft EA daad bij woord gevoegd. De maker van FIFA 21 gaat niet akkoord met de dwangsom en gaat in beroep. In een officieel statement laat Dirk Scholing, Country Manager Benelux bij EA, weten dat FIFA en Ultimate Team al jarenlang door veel mensen van over de hele wereld met veel plezier worden gespeeld. Deze beslissing van de rechter heeft daar grote impact op en dat vinden ze teleurstellend.

Lees ook: Je progressie in deze FIFA gamemodi kun je (niet) meenemen naar de PS5

Reageer op artikel:
EA krijgt megaboete en het einde van FIFA 21 Ultimate Team lijkt nabij
Sluiten