Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 2 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Femke Halsema hard aangepakt op Twitter na haar optreden in Op1

Duizenden mensen kwamen gisteren naar de Dam om daar te demonstreren naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd. Dat mensen zich uit willen spreken tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten is niets minder dan logisch, maar er zijn regels. Helaas werd de anderhalve meter niet in acht genomen. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, greep niet in en krijgt nu veel kritiek op Twitter.

Femke Halsema koos ervoor om de demonstratie door te laten gaan. 5.000 betogers konden zo naar de Dam komen om daar, op minder dan anderhalve meter, zij aan zij te staan. Iets wat gezien de huidige pandemie niet verstandig en ook niet toegestaan is. Het besluit van Femke Halsema om niets te doen, zorgde in de politiek en bij experts voor de nodige kritiek.

Felle kritiek op Femke Halsema

Minister Ferd Grapperhaus vond dit veel te ver gaan en volgens viroloog Ab Osterhaus was deze situatie vergelijkbaar met een voetbalstadion. Hoewel het buiten was en de meeste betogers een mondkapje om hadden, zijn er onverantwoorde risico’s genomen. Dit wordt Femke Halsema zwaar aangerekend.

Toch is de burgemeester van Amsterdam van mening dat ze geen fout gemaakt heeft. “De enige manier van ingrijpen zou hard en gewelddadig zijn geweest. De harde hand gebruiken wilden we niet. Ik ben gaan kijken of het vreedzaam was en hoe de verhouding was tussen de politie en demonstranten. Veel actievoerders droegen bovendien mondkapjes, het was al met al niet verontrustend,” aldus Femke Halsema.

Femke Halsema bij Op1:

Het is een lastige situatie. Het recht om te demonstreren botste gisteren met de maatregelen. Gezien de verschrikkelijke gebeurtenissen is het niets minder dan logisch dat mensen hun ongenoegen willen uiten. Toch moeten we ons afvragen of dit de beste manier was om aandacht te vragen voor #BlackLivesMatter. Hoewel het de goede kant op gaat met de pandemie, kunnen deze acties veel goed werk in één klap ongedaan maken.

Femke Halsema hard aangepakt op Twitter

Dat is ook waar veel mensen zich boos over maken. Al een aantal maanden houden we ons allemaal aan de regels. Allemaal om ervoor te zorgen dat de zorg niet opnieuw overbelast raakt en dat er zo min mogelijk bedrijven omvallen. Hoe belangrijk de Black Lives Matter demonstratie van gisteren ook was, de gevolgen ervan kunnen groot zijn. Toch is de felle kritiek op Twitter niet gericht op de mensen die daadwerkelijk op de Dam stonden, maar op Femke Halsema.

Denk aan onze gezondheid

We moeten ons blijven uitspreken tegen de verschrikkelijke dingen die gebeuren in Amerika. De dodelijke arrestatie van George Floyd is al het zoveelste geval. Dit mag niet genegeerd worden, maar denk altijd na over de gevolgen die je acties kunnen hebben. Laat je horen, maar houd je wel aan de regels. Des te sneller er straks weer grote demonstratie plaats kunnen vinden. Blijf nu thuis zodat je in de toekomst weer de straat op kunt om je stem te laten horen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Femke Halsema hard aangepakt op Twitter na haar optreden in Op1
Sluiten