Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 20 jun 2021

5 feiten over het vrouwelijk orgasme die mannen even moeten lezen

Naar het vrouwelijk orgasme is heel wat onderzoek gedaan. Vijf wetenschappelijk bewezen feiten, die voor mannen wel eens handig zijn om te weten.

Herken jij het orgasme van een vrouw wel? De kans is aannemelijk van niet. En nee, jij komt niet makkelijker klaar dan je vriendin. Tijd om deze feiten even door te lezen en je iets meer te verdiepen in een ander.

Wetenschappelijk bewezen feiten over het vrouwelijke orgasme

1. Vrouwen krijgen niet moeilijker orgasmes

Hoewel het bewezen is dat vrouwen minder vaak orgasmes krijgen dan mannen, is dat fenomeen niet biologisch van aard. Dat wil zeggen dat het niet in de vrouwelijke natuur zit om minder snel tot een orgasme te komen in vergelijking met mannen.

Toch is het zo dat vrouwen minder vaak orgasmes hebben in vergelijking met mannen – de zogenaamde orgasmekloof. De oorzaak is hier echter cultureel van aard. Het heeft onder meer mee te maken met het gebrek aan aandacht dat er wordt geschonken aan de anatomie van de interne structuur van de vagina en met name de clitoris. Duidelijk, huiswerk.

2. 43% van de mannen herkent het orgasme van hun vrouw niet

In een recente studie met 1.600 heteroseksuele getrouwde mannen, bleek dat 43 procent van de mannen niet correct kon benoemen wanneer hun vrouwelijke partner een orgasme heeft of niet. Die groep mannen vermoedde dat hun vrouw veel vaker tot een orgasme kwam dan in werkelijkheid bleek.

Heel onbegrijpelijk is dat niet: bij vrouwen is er vaak geen fysiek bewijs van klaarkomen (in tegenstelling tot bij mannen). Communicatie is de enige manier om hier zekerheid over te creëren.

3. Vrouwen kunnen ook in hun slaap klaarkomen

Iedereen weet dat mannen tijdens hun slaap orgasmes kunnen krijgen, maar hoe zit dat bij vrouwen? Niet veel anders, zo blijkt.

Seksexpert Emily Morse verklaart: “Tijdens de REM-slaap is het mogelijk dat een levendige seksuele droom zorgt voor meer bloeddoorstroming naar de vagina. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat vrouwen een orgasme krijgen tijdens hun slaap.”

4. Niet elk orgasme is seksueel van aard

Hoewel orgasmes bijna altijd in de context van seks worden genoemd, blijken ze ook te kunnen optreden bij niet-seksuele prikkels. Turbulentie, massages, bevallen of borstvoeding bijvoorbeeld. In plaats van orgasmes eenzijdig te linken aan seksualiteit, is het correcter om te ze zien als een reeks neuropsychologische processen die optreden als reactie op stimulatie. Die stimulatie gaat dus verder dan alleen het seksuele.

5. Seksuele educatie helpt

Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen die les kregen over de orgasmekloof nadien méér orgasmes rapporteerden dan een groep vrouwen die een les kregen over menselijke seksualiteit in het algemeen.

Dit wijst op het belang van kennis en over de kracht van onderwijs. Het kan zomaar de seksuele levenskwaliteit van je vriendin veranderen.

Check ook deze zeven manieren om als koppel meer uit je seksleven te halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 feiten over het vrouwelijk orgasme die mannen even moeten lezen
Sluiten