Redactie
Redactie Kapsels & Baarden 8 mrt 2018

Feiten en fabeltjes over de mannenhuid

Onze vrienden van Scheersalon.nl delen zo nu en dan hun kennis over het onderhouden van een baard en huid. Dit keer: scheren met een scheerkwast. Het authentieke natscheren neemt immers met de dag toe in populariteit, en niet zonder reden. Het is een manier van scheren die je als gebruiker helemaal naar je hand kunt zetten. Of beter: naar je gezicht. Bij het natscheren is de scheerkwast een onontbeerlijk hulpmiddel. 

Ben jij man genoeg om toe te durven geven dat jij ook wel eens een huidverzorgingsproduct van je vriendin hebt geprobeerd? Maar is dat wel goed voor je huid? Vandaag spelen we een spelletje ‘feit of fabel’ met stellingen over de mannenhuid.

We hebben hier een paar veel gehoorde opvattingen verzameld over de mannenhuid; ónze huid. Sommigen zijn een heel eigen leven gaan leven, terwijl anderen absoluut waar zijn. Wij zetten een paar veelgehoorde kreten op een rijtje.

Mannenhuid is hetzelfde als vrouwenhuid

Fabel!  Hoewel de huid van de mannen en vrouwen dezelfde structuur hebben en bestaan uit dezelfde huidlagen, zijn er toch een aantal verschillen te benoemen. Mannen hebben een hogere talgproductie en zijn daardoor vatbaarder voor puistjes en een vette huid. Ook zweten we meer, waardoor vanwege de verdamping onze huid sneller uitdroogt. Uiteraard heeft een mannenhuid sterkere beharing. Bovendien maakt ons scheergedrag de pH-waarde van onze huid hoger (± 6,5 tegen ± 5,8); hierdoor is deze helaas minder bestand tegen bacteriën.

Mannenhuid heeft een sterkere doorbloeding, meer haarvaatjes en zenuwuiteinden. Onze huid is gevoeliger omdat we minder onderhuids vet hebben, maar ook ruwer, waardoor verontreiniging zich dieper in de huid vast zet. Dit is geen goede combi met ons stuggere bindweefsel, waardoor diepere rimpels kunnen ontstaan. Vrouwen hebben daarentegen meer last van hormonen, waardoor hun huid sneller veroudert.

Mannen hebben een dikkere huid dan vrouwen

Feit! Doordat we over meer collageen, elastine en haarvaatjes beschikken wordt onze huid meer ondersteund dan de vrouwenhuid en is deze zo’n 15 à 20% dikker. Rimpels en slappe huid zijn minder snel zichtbaar. We hebben dus letterlijk een dikkere huid. Of mannen figuurlijk een dikkere huid hebben, laten we diplomatiek in het midden.

Mannen hebben andere huidverzorging nodig dan vrouwen

Feit! Mannenhuid lijkt veel op vrouwenhuid, maar ze zijn wel anders. Oké, je kunt dezelfde producten gebruiken samen, maar voor een optimale verzorging kies je toch voor producten die letten op wat het beste is voor jouw huid. Het beste is, voor zowel mannen als vrouwen, om te kiezen voor milde en ongeparfumeerde producten. Mannen doen er daarnaast goed aan om te letten op producten die antioxidanten (ter bescherming van je cellen, weefsel en DNA) aan vullen, omdat ze die van nature minder hebben dan vrouwen. Let op de aanwezigheid van vitamine A, B3, C en/of E. Eet om deze reden regelmatig groenten en fruit.

Mannen hoeven zich minder vaak tegen de zon in te smeren

Fabel! Je zou denken dat mannen dat minder hoeven vanwege hun dikkere huid, maar het tegenovergestelde is waar. Mannen lopen een verhoogde kans op huidkanker en we weten niet waarom. Smeren is dus nóg belangrijker. Smeer je goed in, het liefst een paar keer per dag.

Scheren is slecht voor de huid

Feit! Je huid krijgt het zwaar te verduren tijdens een scheerbeurt. Belangrijk is daarom een goede voorbereiding. Reinig je huid en neem een douche. Natuurlijk kun je de huid ook reinigen aan de wastafel, maar de warme stoom die ontstaat bij het douchen opent de poriën en verzacht de haren voor een gladder scheerresultaat met minder irritatie. Ervaar ook eens wat een pre-shave voor jouw scheerbeleving en resultaat kan betekenen.

Aftershave na het scheren is goed voor de huid

Fabel! Ingrediënten als alcohol, parfum en munt werken niet mee om je huid na het scheren te kalmeren. Het is belangrijk om de huid na het scheren goed te verzorgen. Daarom kun je beter na afloop van je scheerbeurt een aftershave balsem aanbrengen om een branderig gevoel en huidirritaties zoals scheerbultjes, ingegroeide haren en rode plekjes te voorkomen.

Traditionele aftershave producten bevatten vaak alcohol. Alcohol heeft een ontsmettende maar helaas ook een uitdrogende werking op je huid. Gelukkig komen er steeds meer aftershaves in spray- of splash-variant op de markt zonder alcohol. Een goed alternatief, maar het is geen fabeltje dat de aftershave balsems of het authentieke talkpoeder feitelijk de beste naverzorgingsproducten voor jouw huid zijn.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feiten en fabeltjes over de mannenhuid
Sluiten