Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Life 17 aug 2020

Federer kan tegen zichzelf tennissen dankzij baanbrekend onderzoek

Wat is er beter dan Roger Federer die nog steeds op topniveau tennist? Een Federer die tegen zichzelf speelt. Het kan, dankzij het werk van een team onderzoekers dat namens Stanford University onderzoek doet naar tennisspelers.

Tennis-fans moeten het dit jaar zonder Wimbledon stellen. Hét grote tennistoernooi, waar de absolute top van de sport zich doet gelden. Door de huidige pandemie kon het toernooi helaas niet doorgaan.

Wimbledon gaat virtueel door

Althans, niet in het echt. Een team onderzoekers van Stanford University liet Wimbledon namelijk digitaal wel door gaan. Niet in een videogame, maar met behulp van kunstmatige intelligentie.

Ze trainden hun slimme software op honderden uren aan tenniswedstrijden. Jaren aan beeld van iconen als Novak Djokovic, Rafael Nadal en dus Roger Federer. Het resultaat? Een statistisch model waarmee op detailniveau voorspeld kan worden hoe die sporthelden zich in specifieke situaties zouden gedragen.

Innovatief model

Van de manier waarop Djokovic een bal raakt vanuit een specifieke hoek, tot hoe Nadal naar ballen toe rent als hij moe begint te worden. Volgens de onderzoekers zelf is hun kunstmatige intelligentie het eerste model dat zo accuraat rekening houdt met het gedrag van spelers.

Oftewel, een Federer hoeft zelf niet eens het veld meer op. Het model van Stanford University kan van te voren al voorspellen wie er zal winnen. Waarbij de kans dus zeer groot is dat het nog klopt ook. Dat levert een eindeloze reeks aan intrigerende what if-situaties op. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als de Federer van 2020 tegen zichzelf zou spelen?

Potentie

De onderzoekers demonstreren het resultaat in de onderstaande video. Het resultaat is nog niet geheel geschikt als vervanger voor het echte Wimbledon. De spelers ogen vaak als poppetjes uit een videogame van begin deze eeuw, en de bal heeft bijvoorbeeld geen schaduw.

Dat mag de pret echter natuurlijk niet drukken. Zo’n video is aardig, fascinerend zelfs, maar de echte potentie zit in het model zelf. Als trainers zelf met dit soort software aan de slag kunnen gaan, dan zal kunstmatige intelligentie steeds meer de basis gaan vormen van tennis.

Zo kan een trainer van te voren al inschatten op welke zwakke punten zijn speler moet gaan oefenen voor de wedstrijd tegen een specifieke tegenstanders. Simulaties zijn een belangrijk onderdeel van vrijwel elke sport, maar dankzij Stanford University kan tennis de volgende stap gaan zetten. Lees hier meer over het onderzoek.

Reageer op artikel:
Federer kan tegen zichzelf tennissen dankzij baanbrekend onderzoek
Sluiten