De favoriete werkgevers van hoogopgeleide Nederlanders in 2020

Shell is de favoriete werkgever van hoogopgeleide werkgevers in 2020. Dit blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek van dit jaar. Hierin wordt onderzocht wat de favoriete werkgevers zijn van hoogopgeleide Nederlandse mannen en vrouwen.

Verrassend genoeg zitten tussen de favorieten van mannen en vrouwen aardig wat verschillen.

Intermediair Imago Onderzoek

Elk jaar onderzoekt Intermediair de ambities, drijfveren, wensen en verwachtingen van hoogopgeleiden in het Intermediair Imago Onderzoek. Het onderzoek is dit jaar uitgevoerd tussen 28 februari en 5 april 2020 onder ruim 4.880 hoogopgeleide Nederlanders.

Uit het onderzoek komt ook altijd de lijst met Top 100 Favoriete Werkgevers voort. Na een aantal jaar in de top vier te hebben gestaan, heeft Shell weer de eerste plaats bemachtigd. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2016.

Favoriete werkgevers van 2020

Zo ziet de complete top 5 eruit:

 1. Shell
 2. KLM
 3. Google
 4. Philips
 5. NS

In 2019 had de KLM nog plaats 1 veroverd, stond Google op 2, ING op 3, Shell op 4 en de NS op plek 5. Ook interessant is dat de top 5 van mannen en vrouwen er totaal anders uitziet. Zo is in de top 5 bij de vrouwen Shell nergens te bekennen.

Favoriete werkgevers van de mannen:

 1. Shell
 2. KLM
 3. Philips
 4. NS
 5. Google

Bij de vrouwen ziet de top 5 er zo uit:

 1. KLM
 2. Google
 3. De Politie
 4. Rabobank
 5. Unilever

De snelste stijger in de lijst met favoriete werkgevers dit jaar is met maar liefst 83 plaatsen het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). De hele top 100 is op de website van Intermediair te bekijken.

Andere resultaten uit het onderzoek

Niet iedereen is blij met zijn werkgever. Meer dan een kwart van de hoogopgeleiden die actief op zoek zijn naar ander werk, doen dat vanwege hun leidinggevende. Vooral voor mannen is dit een reden om van baan te wisselen. Dit is bij mannen 50 procent vaker het geval dan bij vrouwen.

Met 27 procent is het overigens niet de meest voorkomende reden om van baan te wisselen. Onvoldoende doorgroeimogelijkheden (41 procent) en de inhoud van het werk (40 procent) zijn vaker redenen om een andere baan te zoeken. Van de hoogopgeleiden die op dit moment ander werk zoekt, doet de helft dit omdat hun werk niet leuk of uitdagend genoeg is.

Herkenbaar en wil je ook doorgroeien in je werk? Stel jezelf eerst deze vragen voordat je manager wordt. Op zoek naar meer voldoening in je werk? Volg dan deze 5 stappen.

Op zoek naar een job tijdens corona? 3 tips om nu een baan te vinden

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
De favoriete werkgevers van hoogopgeleide Nederlanders in 2020
Sluiten