Jelle van Es
Jelle van Es Films & Series 23 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Far Cry New Dawn Preview: Lijkt een positieve verrassing te worden

Begin december 2018 kondigde Ubisoft aan dat zij werken aan de game Far Cry New Dawn. Dat terwijl Far Cry 5 in maart 2018 werd uitgebracht en daarna nog een tijd met verschillende uitbreidingen werd ondersteund. Gevoelsmatig denk ik dan dat het niet heel erg veel kan gaan worden. Je hebt immers als ontwikkelaar niet heel veel tijd na Far Cry 5 om iets nieuws te brengen. En je kunt ook niet hetzelfde verwachten als bij Far Cry 5, wat Ubisoft min of meer zelf al laat weten door een lagere adviesprijs in te schieten. Maar nadat ik een paar uur met de game heb doorgebracht lijkt van dat voorgevoel bijna niks te kloppen. Far Cry New Dawn is verrassend goed.

Far Cry New Dawn – Aankondigingstrailer

Keer terug naar Hope County, 17 jaar na een wereldwijde, nucleaire ramp. Ontdek een levendige post-apocalyptische wereld en sta oog in oog met brute plunderaars en hun meedogenloze leiders: the Twins. Far Cry New Dawn is verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One & PC vanaf 15 februari 2019.

Far Cry New Dawn speelt zich af in dezelfde wereld als Far Cry 5, maar dan zeventien jaar later. In de tussentijd heeft zich een nucleaire ramp voltrokken die een groot gedeelte van de mensheid heeft uitgeroeid. Zij die op tijd in de schuilkelders zaten komen na een paar jaar weer bovengronds om iets van een leven op te pakken. Dat gaat een lange tijd goed, totdat bandieten het vredige dorpje ontdekken en komen plunderen. Deze zogenaamde Highway Men staan onder de leiding van twee moordlustige zusjes die macht het meest belangrijk in deze wereld vinden. Het leven staat door de komst van de bende volledig op zijn kop. De hoop van het dorp en zijn bewoners is gericht op de speler, die onderdeel is van een groep die brave burgers probeert te wapenen tegen dit soort bandieten. En zodoende begint er een nieuwe strijd.

Far Cry New Dawn is geen Far Cry 5+

Far Cry New Dawn speelt behoorlijk anders dan Far Cry 5. Uitgever Ubisoft zelf noemt het een mix tussen een shooter en een light RPG. Met dat laatste lijkt de game een beetje op The Division. Net als bij die game hebben vijanden hitpoints. Een headshot zorgt er zodoende niet altijd voor dat je iemand gelijk afknalt. Vijanden van een hoger niveau hebben namelijk meer hitpoints en het kan zijn dat het wapen dat je gebruikt niet krachtig genoeg is. Gelukkig laten sterkere vijanden vaak een beter wapen achter. En als je die niet hebt, dan kun je in je thuisbasis zelf wapens in elkaar zetten.

Far Cry New Dawn

Daarvoor heb je dan wel weer bepaalde materialen nodig, die verspreid zijn over de wereld. Interessante plekken worden daardoor alleen maar interessanter, omdat ze vaak vol liggen met verschillende voorwerpen die je kunt gebruiken. Meer dan in Far Cry 5 ben je zodoende aan het scavengen. Daarbovenop kun je ook nog altijd allemaal opdrachten doen om perk points te verzamelen en daarmee bestaande vaardigheden te verbeteren.

In de basis is het ook mogelijk om bepaalde onderdelen te verbeteren. Daar heb je dan wel weer ethanol voor nodig. Dat goedje kun je scoren door bijvoorbeeld vrachtwagens te overvallen, maar ook door outposts te veroveren. De eerste keer is dat redelijk goed te doen. Met de buit op zak kun je er voor kiezen om daarna de outpost leeg te plunderen en weer weg te gaan. Als je daar voor kiest, dan nemen de vijanden de outpost weer in en laten ze het bewaken door betere vijanden. Als je het daarna weer verovert, dan krijg je extra veel ethanol. En kun je het andermaal leegplunderen, maar moet je de keer daarop wel elitesoldaten uitschakelen.

 

Ik heb het gevoel gekregen dat alles in de game met elkaar verbonden is en het meer een geheel is. Voor alles wat je doet zijn er beloningen die er voor zorgen dat je beter wordt en bijvoorbeeld een betere wagen kunt gaan maken om er mee rond te scheuren. Hierdoor voer je niet alleen de story- en zijmissies om verder te komen, maar ook omdat je er daadwerkelijk sterker van wordt.

Expedities

Hoewel de wereld kleiner is in vergelijking met Far Cry 5, lijkt er genoeg te doen. Zo kun je gaan jagen, schatten zoeken, bepaalde plekken bezoeken en ze vergelijken met een foto van voor de nucleaire ramp en op expeditie gaan. Met dat laatste pak je de helikopter en ga je naar een plek die buiten de map ligt. Daar krijg je de opdracht om een bepaalde tas te pakken. Uiteraard wordt deze flink bewaakt. Er bij komen is al een klus, maar er mee wegkomen is eigenlijk alleen maar lastiger. De tas bevat een GPS-tracker en de vijanden weten zodoende precies waar je bent. Met de tas in je handen moet je snel naar een plek waar een helikopter op je wacht. Op die plek volgt er dan een flinke stand-off, waarbij in leven bleven eigenlijk al een prestatie op zich is. Lukt het je dit vol te houden en vlieg je veilig weg, dan word je bij terugkomst bedolven onder de gescoorde materialen en kun je er flink op los upgraden.

Far Cry New Dawn

Net als bij Far Cry 5 is Far Cry New Dawn ook in een coöperatieve modus te spelen. Met name deze challenges zijn daar uitstekend geschikt voor, omdat het vaak kortere en duidelijke missies zijn, waarbij samenwerken er voor zorgt dat je een stuk effectiever bent. Dit heb ik zelf nog niet kunnen proberen, maar lijkt me zeker een toegevoegde waarde hebben.

Na de speelsessie wilde ik eigenlijk alleen maar meer. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten. Far Cry New Dawn komt op 15 februari uit en verschijnt dan op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Far Cry New Dawn Preview: Lijkt een positieve verrassing te worden
Sluiten