Jan
Jan Life 23 mrt 2019

Onderzoekers onthullen het geheim voor fantastische seks in een langdurig relatie

Behoefte aan veel en vooral goede seks? Zorg dan dat je een stabiele en langdurige relatie hebt waarin de communicatie goed is. Met name intimiteit en communicatie zijn volgens onderzoek de toverwoorden om sleur in je seksleven te voorkomen.

Het beeld dat onderzoekers en therapeuten vaak oproepen als ze het hebben over het seksleven van stellen die al lang bij elkaar zijn, is vaak somber. Met enige regelmaat komt het beeld naar voren dat hoe langer de relatie duurt, hoe minder vaak men ‘het’ doet. Therapeut Esther Perel schrijft bijvoorbeeld in haar boek ‘Paring in gevangenschap’ dat ‘het verhaal van seks in langdurige relaties er vaak één is van een afnemend verlangen’.

Of dat nu ook echt klopt is een grote vraag, er zijn immers talloze stellen die al jarenlang bij elkaar zijn en gewoon nog steeds met veel passie en vuur de liefde bedrijven. Als het dus wel klopt, dan gaat die vlieger niet voor iedereen op. Wat is dan het geheim van een goed en gelukkig seksleven als je elkaar al jaren kent?

Het verlangen naar seks neemt af, of toch niet?

Laten we beginnen door te zeggen dat het verlies van seksueel verlangen niet onvermijdelijk is. In feite ondersteunt nieuw onderzoek deze stelling en laat het zien dat bepaalde soorten mensen meer kans hebben op een daling van het verlangen naar intimiteit dan anderen.

In een reeks studies gepubliceerd in het European Journal of Social Psychology, probeerden onderzoekers inzicht te krijgen in de manier waarop hechtingsstijl en geslacht een rol spelen als het gaat om het onderhouden van het seksuele verlangen op langere termijn in een relatie.

Mensen die voldoende gehecht zijn aan elkaar, zijn over het algemeen het gelukkigste in hun relatie. Ze vertrouwen het meest op hun partner en hebben het meeste vertrouwen in de liefde van hun partner. Daartegenover staan diegenen die moeite hebben om zich te hechten. Zij hebben de neiging zich zorgen te maken dat hun partner hen verlaat en vaak op zoek gaan naar signalen van geruststelling. Mensen die ontwijkend ggedrag of hechtingsproblemen vertonen, zijn niet comfortabel met gevoelens van intimiteit en proberen niet te dichtbij te komen.

Goed gehecht = meer seks

Uit het onderzoek kwam naar voren dat mannen meer behoefte hebben aan seks. Bovendien zou dit niet gerelateerd zijn aan de leeftijd. De behoefte aan seks blijkt echter gerelateerd te zijn aan het vertrouwen wat men heeft in de relatie. Degenen met een laag vertrouwen in de relatie bleken ook minder behoefte te hebben aan seks en intimiteit. Men gaat het als het ware uit de weg. Bij de mannen die juist wel gehecht waren aan hun partner, was er geen aantoonbare vermindering van de seksuele behoefte.

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus

Een dergelijk opvallend resultaat was niet waarneembaar bij vrouwen. Om het duidelijk te stellen: de behoefte van de vrouw in seks is niet gerelateerd aan de kwaliteit van de relatie.

Het bleek ook dat mannen die ontwijkend gehecht waren (dat wil zeggen mannen die zich niet op hun gemak voelden met intimiteit) aan het begin van de studie lager scoorden op het gebied van het verlangen naar seks. Hetzelfde gold voor vrouwen, maar alleen als zij aan het daten waren. De onderzoekers zijn van mening dat het lagere seksuele verlangen een opzettelijke strategie is die gericht is op het beperken of minimaliseren van intimiteit in hun relatie.

Geen interesse in seks als vorm van zelfbescherming

De onderzoekers zijn er zelf nog niet helemaal uit, maar trekken wel logische conclusies. Zo lijken mannen met een gebrekkig vertrouwen in de relatie gevoelig te zijn voor een seksuele afwijzing. Tevens maken zij zich meer zorgen over het voldoen aan de seksuele behoeften van hun partner. Ze suggereren dat deze factoren “mannen emotioneel uitgeput kunnen maken na verloop van tijd als het gaat om seksuele interacties met hun partner.” Met andere woorden, angstige mannen zien seks als een activiteit die vol zit met risico’s en zien het over het algemeen als minder lonend.

“Misschien beschermen angstige mannen zich onbewust tegen het gevoel afgewezen te worden. Vooral in seksuele relaties beperken ze hun seksuele verwachtingen,” zo speculeren de onderzoekers.

Vrouwen meer afgestemd op de relationele context

Deze resultaten laten ook zien dat het traject van seksueel verlangen in een relatie niet voor iedereen op gaat. Volgens de onderzoekers is ‘de seksuele respons van vrouwen meer afgestemd op de relationele context’. Mannen zijn ‘meer individualistisch en pleziergericht’ ingesteld.

De conclusie is even eenvoudig als helder. Als je beiden vertrouwen hebt in elkaar en in de relatie, dan is er geen reden om aan te nemen dat het seksuele verlangen sterk zal afnemen. Het maakt daarbij niet uit of je nu 10 of 50 jaar bij elkaar bent. Juist door veel te communiceren kan je de relatie versterken. Daardoor kun je samen, ook op hoge leeftijd, genieten van een goed seksleven.

Ga je binnenkort met je geliefde kamperen of naar een festival? Dan kun je deze tips voor het bedrijven van de liefde in tentje wel gebruiken.

Mens Health

Reageer op artikel:
Onderzoekers onthullen het geheim voor fantastische seks in een langdurig relatie
Sluiten