Redactie
Redactie Films & Series 23 aug 2016

Fantastische, meeslepende games voor de niet-hardcore gamer

Je hebt gamers en je hebt gamers: de hardcore fans die excelleren in online first person shooters, vrijwel elk spel dat zij beginnen direct in de vingers hebben en zich tot in de late uurtjes kunnen verliezen in een nieuwe release. Behoor jij niet tot die groep, dan betekent dit niet dat je niet van gamen houdt: je bent wellicht gewoon op zoek naar een ander type game.

De afgelopen jaren zijn er meerdere steengoede verhalende games op de markt gekomen. Games die zich laten spelen alsof je jouw eigen film regisseert. Games die niet louter draaien om knallen en presteren, maar om sfeer, oplossend vermogen en het maken van de juiste beslissingen. Hierbij een selectie van onze favorieten.

Life is Strange

In Life is Strange kruip je in de huid van studente Max. Max komt er bij toeval achter dat zij tijd kan manipuleren en zelfs kan tijdreizen. Dat is dan ook wat je gaat doen in het spel, maar niet omdat je dit per se wilt. Gaandeweg kom je erachter dat er vreemde dingen gebeuren. Zeer vreemde dingen die je probeert op te lossen. Maar elke actie heeft een reactie: net wanneer je ergens iets denkt te fixen, gaat er elders iets fout.

Keuzes die je in de ene realiteit maakt, kunnen van grote invloed zijn op een andere realiteit waarin je terecht komt. Een soort ‘butterfly effect’ zeg maar, maar dan in de vorm van een ijzersterk, mysterieus en soms zelfs emotioneel verhaal. Life is Strange is hier te koop voor PS4 – € 35,30.

L.A. Noire

L.A. Noire is al een wat oudere game (op PS3, Xbox 360 en PC), maar wat ons betreft nog steeds een game changer. Tot op de dag van vandaag is het wellicht wel de beste game als het aankomt op het realistisch portretteren van mensen. De game gebruikt een speciale engine die gezichtsuitdrukkingen levensecht doet lijken. En dat werkt. In LA Noire, dat zich afspeelt in het Los Angeles vlak na de Tweede Wereldoorlog, speel je Cole Phelps: een ex-militair en thans politie-agent die carrière wil maken in de stad. Je begint onderaan de ladder, maar gaandeweg worden de zaken steeds ingewikkelder en wordt je ingezet op andere afdelingen die een stuk spannender zijn.

L.A. Noire draait vooral om gedetailleerd speurwerk en het maken van de juiste inschattingen en keuzes. Zo moet je bepalen of je mensen op hun woord moet geloven en daarbij letten op kleine dingen in hun mimiek. Het spel is uitermate sfeervol met een fantastische soundtrack en ook vermakelijk om naar te kijken terwijl iemand anders speelt. Het spel gaat ook diep en het plot drijft je tot waanzin, maar blijf te allen tijde voor iedereen speelbaar. L.A. Noire is hier te koop voor PS3, Xbox 360 en PC voor € 15 tot € 20.

The Walking Dead

De officiële game van de gelijknamige serie. Met andere karakters, maar met exact dezelfde vibe en een vergelijkbaar verhaal. The Walking Dead bestaat uit meerdere episodes waarin je speelt als meerdere personages. Je begint de game als Lee, aan de start van de zombie apocalypse. Je wordt opgepakt door de politie en terwijl je achterin de politiewagen zit, raakt deze van de weg omdat de agent iemand op de weg aanrijdt. Die iemand, blijkt ‘iets’: een zombie. Je ontsnapt uit de auto en realiseert dan wat er gaande is. Vervolgens moet je net als Rick uit de serie je weg naar veiligheid zien te vinden in een wereld waar zombies om iedere hoek schuilen en mensen steeds schaarser worden. En de mensen die er zijn: zijn die te vertrouwen?

The Walking Dead draait om het maken van de juiste beslissingen, die soms knap lastig zijn. Onderwijl ga je verbonden aan met mensen en moet je besluiten om anderen van je af te stoten, soms met drastische gevolgen. Iedereen kan The Walking Dead spelen: het is pure ‘point and click’ en juist daarom zo vermakelijk én des te knapper dat de makers een game neer weten te zetten die echt geen moment gaat vervelen. Ook leuk: de iPad-versie is minstens net zo goed als de console-versies. De game is hier te koop voor vrijwel alle consoles. Voor de iPad-game kijk je hier.

Heavy Rain

Als er één game is die in de buurt komt van een psychologische thriller met hier en daar zelfs een horror-invloed, dan is het Heavy Rain wel. In Heavy Rain speel je hoofdpersoon Ethan, wiens zoontje is ontvoerd door een gestoorde seriemoordenaar die hem dreigt af te maken. Hij geeft Ethan echter een kans om zijn zoontje te redden, maar daarvoor moet je wel allerlei gruwelijke en bizarre gebeurtenissen doorstaan die de liefde voor je zoontje tot in het extreme testen. Onderwijl blijf je als Ethan zelf niet uit de problemen en ontstaat een ware klopjacht op je, terwijl je zelf ook verwikkeld raakt in een race tegen de klok, die gedirigeerd wordt door een maniak die ervan geniet om te zien hoe jij lijdt.

Heavy Rain heeft naast een spannend verhaal en sterke dialogen ook een enorme dosis actie en zit grafisch zeer sterk in elkaar. Ook interessant is het feit dat je naast de controle over Ethan ook de controle hebt over drie andere personages. Elk van hun beslissingen beïnvloedt het verhaal en de afloop hiervan. Heavy Rain koop je hier voor zowel nieuwe als oude consoles.

Until Dawn

Als je vroeger genoten hebt van die heerlijk clichématige films waarin naïeve tieners in rap tempo geslacht werden, dan is deze game voor jou. Maar Until Dawn biedt meer dan dat: enerzijds is het een echt spannende slasher game met een heerlijk speelbaar verhaal; anderzijds is er veel afwisseling dankzij momenten met humor maar ook onvervalste jump scares. De game draait uiteraard om overleven en dat doe je wederom door het maken van de juiste keuzes. Juist op dit punt zit de game fantastisch in elkaar. Het zal niet lang duren voordat je ziet hoe groot de impact van jouw keuzes kan zijn.

Da’s meteen het sterkste punt van de game: heb je ‘m uitgespeeld, dan kun je direct weer beginnen en zaken anders aanpakken om te zien of op die manier mensen wél overleven. De game kent vele mogelijke uitkomsten en scoort op alle punten: van actie tot verhaal, karakters en grafische prestaties. Until Dawn koop je hier voor de PS4 – € 20.

Reageer op artikel:
Fantastische, meeslepende games voor de niet-hardcore gamer
Sluiten