Redactie
Redactie Geld & Carrière 3 feb 2016
Leestijd: 6 minuten

Fantastische carrière-adviezen

Er is veel geschreven over het succes van internationale CEO’s en geslaagde zakenlieden. Veelal met een focus op hun werkwijze en arbeidsethos. Veel adviezen zullen je al bekend zijn maar deze adviezen van schrijver Benjamin Hardy hebben naar onze mening écht een meerwaarde.

Durf buiten de lijntjes te kleuren

Regels zijn bedacht om succes te stroomlijnen. Maar wat nu als er een manier is om de regels te verslaan? Hardy haalt Magnus Carlson aan. Schaakkampioen Magnus Carlson heeft geleerd van computers die grootmeesters verslaan middels ‘ugly moves’: onconventionele zetten, mede ingegeven door het gedrag van de tegenstander, waar geen enkele grootmeester aan zou denken omdat zij geleerd hebben dat bepaalde zetten statistisch gezien leiden tot succes. Hij wijst op het belang niet bang te zijn om ugly moves in jouw eigen situatie te gebruiken. Dit klinkt lelijker dan dat het is. Wat hij hiermee wil zeggen is: zie jij een weg die op betere wijze naar succes leidt dan de conventionele gang van zaken, neem ‘m dan. Boekenwijsheid is niet heilig.

Relativeer achterstand of voorsprong

Een uitstekende manier om jouw eigen presteren te verbeteren, is door te kijken naar sport. Wanneer worden veel sportwedstrijden beslist en is de spanning het hoogst? Juist: aan het einde bij een score die elkaar niet veel ontloopt. Wanneer er tijdens een voetbalwedstrijd in de 85ste minuut een 1-0 stand op het scorebord staat, kun je er donder op zeggen dat de laatste minuten enerverend gaan worden. Dat zou heel anders geweest zijn bij een 5-0 stand: het winnende team weet dan al dat zij gaan winnen en het verliezende team heeft geen enkele motivatie meer om de onoverbrugbare achterstand te verkleinen. En zo werkt het volgens Hardy in elke situatie: denk je dat je ver voor ligt, dan word je lui en kun je worden ingehaald. Lig je daarentegen (gevoelsmatig) te ver achter, dan verlies je de motivatie. Relativeer altijd: blijf zoeken naar manieren om je voorsprong uit te bouwen of naar aanknopingspunten om jouw achterstand ongedaan te maken.

Vertrouw niet op “hulpmiddelen”

Als je een goede kop koffie drinkt, presteer je beter, toch? Wellicht, maar Hardy stelt dat dit niet zo hoeft te zijn. Koffie geeft mensen zelden een échte boost; het brengt hen slechts terug op het niveau waar zij zouden moeten zijn. Benjamin’s credo is: do more with less. Vertrouw niet op kunstmatige “hulpmiddelen” om te presteren maar haal het uit jezelf. Als voorbeeld gebruikt Hardy een actuele Kickstarter campagne: een alarmklok in de vorm van een mat die je dwingt uit bed te stappen om het alarm te stoppen. Dit lijkt misschien behulpzaam maar Hardy betwijfelt het. Want wat is nu beter: uit bed stappen omdat het moet van een apparaatje of uit intrinsieke motivatie?

Eigen jezelf verantwoordelijkheid toe

Men zegt vaak: ‘With great power comes great responsibility‘ maar Benjamin Hardy draait dit als het ware om: verantwoordelijkheid stelt je juist in staat om te excelleren. Verantwoordelijkheid is een dwangmiddel om jezelf scherp te houden, om te blijven performen. Het noopt je tot creatief denken. Dit geldt niet alleen op het werk maar is volgens Hardy van toepassing op alle facetten van het leven. Als voorbeeld gebruikt hij zijn drie Foster kinderen: hij voelt de plicht hen goed te verzorgen. En dus werkt hij efficiënt en hard, krijgt hij de boodschappen gedaan en houdt hij het huis schoon. Zaken die zonder deze verantwoordelijkheid misschien minder goed waren gelukt. Zo is het op het werk ook: eigen jezelf verantwoordelijkheid toe: maak jezelf verantwoordelijk voor een taak of resultaat en je zult wel moéten presteren.

Bouw een team, eerder dan je aandurft

Succesvol word je meestal niet alleen, maar met een team om je heen. Dat is algemene kennis maar volgens Hardy gaat het er ook om hoé je deze kennis toepast. Volgens hem is het “geheim” van veel geslaagde professionals dat zij al begonnen met het bouwen aan een team voordat zij zich hier comfortabel bij voelden. Toch deden zij het: waarom? Omdat zij erkenden dat hulp hen eerder bij hun doelen zou brengen én omdat zij op die manier konden focussen op hun kerntaken en datgene waar zij echt goed in waren. Vaak willen wij zelf eerst alles 100% hebben alvorens anderen erbij te betrekken. De situatie omkeren, zou voor sneller resultaat kunnen zorgen. Met andere woorden: durf de dingen die niet tot jouw kerntaken of specialisatie behoren uit handen te geven. Wel aan de juiste mensen uiteraard: een geslaagde professional weet wie hij kan vertrouwen en wie niet.

Houd vast aan het einddoel

Heb jij een duidelijk doel voor ogen? En hoe ver ben jij bereid hiervoor te gaan? Volgens Hardy is lange termijnvisie één van de eigenschappen die succesvolle professionals onderscheidt van de massa. Als voorbeeld haalt hij Elon Musk aan. Musk kent grote successen maar ook wel eens een flop of probleem. Voor buitenstaanders zijn niet alle beslissingen van Musk even logisch of begrijpelijk; voor hem zelf wél. Hij heeft namelijk een einddoel: Mars bevolken met mensen. Natuurlijk heeft hij ook andere doelen voor de korte termijn maar uiteindelijk is dát waarvoor hij werkt en waarvoor hij geld genereert. Hij houdt vast aan die visie en laat zijn beslissingen hiervan af hangen. Als dit betekent dat een ander onderdeel van zijn werkzaamheden hieronder moet lijden of stopgezet moet worden, dan handelt hij hiernaar: zolang het maar het uiteindelijke doel dient.

Experimenteer op de korte termijn

Een lange termijnvisie is niet de enige die je dient te hanteren, zo stelt Benjamin. Naast een lange termijnvisie moet je ook korte termijnvisies hanteren die volgens hem eigenlijk helemaal geen visies hoeven te zijn maar juist experimenten. Als voorbeeld haalt hij Tim Ferriss aan: een ondernemer die min of meer doet waar hij een kick van krijgt en daar vaak in slaagt. Het is niet aan te raden om altijd zo te werk te gaan of dit jouw hoofdstrategie te maken maar Hardy ziet het als volgt: als jij een duidelijke lange termijnvisie hebt die de strategie bepaalt, kun jij je op korte termijn kleine experimentjes veroorloven die – als ze zouden mislukken – slechts een geringe tot nihile impact hebben op jouw werkzaamheden. Daarentegen boor je op die manier wellicht wel een keer spreekwoordelijk goud aan waardoor je enorme stappen kunt zetten.

Houd vast en weersta afleiding

Je werkt het beste als je in the zone bent, dat weet je. Wie in een lekkere flow zit, komt tot de beste resultaten. Houd dit vast. Ook al is dit moeilijk. Het gevoel van die sweet spot verdwijnt namelijk na een tijdje maar dat betekent niet per definitie dat je niet meer lekker bezig bent. Je blijft wellicht goed werk leveren maar werken is soms ook vermoeiend of moeilijk. Dat hoort erbij en dat moet je accepteren. Houd vol in plaats van toe te geven aan afleiding. Conceptontwikkelaar Paul Jarvis (onder andere gepubliceerd in Forbes, Lifehacker en Newsweek) zegt hierover: ‘De enige manier om door moeilijkheden door te komen, is volhouden. Net als de meeste creatievelingen ben ik op mijn best als ik mij een beetje zorgen maak en er druk ontstaat. Om er dan met mijn gedachten bij te blijven, is een uitdaging maar het is wel nodig.

Dit betekent natuurlijk ook dat jij het beste kunt werken in een omgeving waarin zo min mogelijk afleiding op de loer ligt.

Het mooie aan al deze adviezen is dat ze voor iedereen herkenbaar en toepasbaar zijn, dus doe er jouw voordeel mee.

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fantastische carrière-adviezen
Sluiten