Fantastic Four regisseur reviewt vier jaar later genadeloos zijn eigen film

Arme Josh Trank. De jonge regisseur kreeg al snel het labeltje ‘supertalent’ toegekend na zijn bijzondere superheldenfilm Chronicle. Sterker nog, hij kreeg een kans waar veel regisseurs enkel van kunnen dromen. 20th Century Fox gaf hem de touwtjes van de Fantastic Four reboot in handen.

Het Fantastic Four drama

Ja, elke kans moet je grijpen, maar Fantastic Four (2015) is een goed voorbeeld van hoe het ook ontzettend kan backfiren. Iedereen keek vol verwachting naar de film uit, vooral door de reputatie van Trank. Toen kwamen de eerste vernietigende recensies binnen… Het resultaat? Een score van 9 procent op RottenTomatoes. Duidelijk verhaal dus.

Ook de wereldwijde box office was nou niet bepaald denderend, met een eindbedrag van 168 miljoen dollar. De film had een budget van ongeveer 100 miljoen dollar. Tel daar de marketingkosten bij op, vaak kun je het budget dan verdubbelen, en je hebt een regelrechte flop.

Josh Trank blikt terug

Wat er dan met een supertalent gebeurt, is ronduit pijnlijk. Anno 2019, vier jaar later, heeft Josh Trank nog steeds geen andere film geregisseerd. Afgelopen week viel fans echter op dat de 35-jarige regisseur zich heeft ingeschreven voor Letterboxd. Dat is een site waar je kunt bijhouden welke films je hebt gekeken, met eventueel een review erbij.

Laat dat nou precies zijn wat Trank heeft gedaan, met zijn eigen film. Precies: Fantastic Four. Op zijn pagina kun je een aantal toffe aanraders vinden, films die hij recentelijk heeft gerecenseerd, maar zijn eigen film valt natuurlijk meteen op.

Trank beschrijft hoe hij onlangs voor het eerst sinds 2015 weer Fantastic Four heeft gekeken. De regisseur is niet zo vernietigend als recensenten en fans, maar het is duidelijk dat hij zelf ook geen fan is van het eindresultaat. Hij gaf zijn eigen film twee van de vijf sterren. Dit is een gedeelte van de review:

“Iedereen in de film is een geweldige acteur, en ergens in het geheel zit een film. En die cast verdient het om in DIE film te zitten. Iedereen die aan Fant4stic werkte, wilde duidelijk DIE film maken. Maar … uiteindelijk … is dat het niet geworden.

Heb ik die film gemaakt die ze verdienden?

Om eerlijk te zijn?

Ik weet het niet zeker.

Wat ik kan vertellen: er zijn TWEE verschillende films in één film die strijden om die film te zijn.

Is er een #releasethetrankcut?

Maakt niet uit.

Ik ben niet Zack Snyder.”

Geen spijt

Hij zegt geen spijt te hebben van het project, mede doordat de film die uiteindelijk uit werd gebracht niet de film is die hij wilde maken. Het jonge talent is gedeeltelijk het slachtoffer van de eeuwige bemoeienis van studio’s.

Het is in ieder geval bewonderenswaardig dat hij publiekelijk zo eerlijk oordeelt over Fantastic Four. Hier kun je de complete review lezen, een aanrader!

Reageer op artikel:
Fantastic Four regisseur reviewt vier jaar later genadeloos zijn eigen film
Sluiten