Famke Louise, bedankt voor je dappere afgang bij Jinek

Bewapend met haar A4’tje zat ze er gisteravond helemaal klaar voor. Famke Louise schoof aan bij Jinek om uit te leggen waarom ze niet meer meedoet aan de coronaregels. Ze was vol frustraties naar de studio gekomen, maar werd op de meest zachte en vriendelijke wijze ontmanteld door Ahmed Aboutaleb en Diederik Gommers. Famke Louise ging op dappere wijze af en daar moeten we haar dankbaar voor zijn.

Famke Louise werd aan tafel gezet bij Jinek naar aanleiding van een Instagram post eerder deze week. Hierin maakte ze bekend “niet meer mee te doen”. Met behulp van de hashtag #ikdoenietmeermee liet ze haar volgers weten te stoppen met het volgen van de coronaregels. Misschien niet de meest verstandige keuze nu het aantal besmetting weer oploopt. Vooral onder jongeren.

Famke Louise doet niet meer mee

Veel mensen werden vervolgens boos of waren met stomheid geslagen. Hierdoor ging alle aandacht naar de maatregel die ze nam, en niet naar waarom ze de hashtag #ikdoenietmeermee deelde. Het pijnlijke is dat juist daar best wel wat voor te zeggen valt.

Net als vele anderen heeft Famke Louise er moeite mee dat het kabinet harde maatregelen neemt en dat haar niet duidelijk uitgelegd wordt waarom ze dit doen. Daarnaast wordt zo omringd door complotdenkers en geconfronteerd met het feit dat het kabinet ook daadwerkelijk flinke steken heeft laten vallen. Zo maakte ook Arjen Lubach afgelopen weekend weer duidelijk.

Pijnlijke afgang bij Jinek

Bij Famke Louise en haar volgers roept al deze twijfel paniek op. De reactie die daaruit voortkomt is niet om logisch na te blijven denken, maar om in de emotie te schieten, boos te worden en 180 graden te draaien. Zonder goed na te denken wat de gevolgen van die beslissing zijn. Met deze platte frustratie kwam ze naar Jinek om daar vervolgens door de welbespraakte Ahmed Aboutaleb en Diederik Gommers geneutraliseerd te worden.

Het is pijnlijk om te zien dat Famke Louise geen verhaal heeft. Er kwamen woorden uit, maar er was geen touw aan vast te knopen. Zelfs met de beste wil was het praktisch onmogelijk om een goed argument of punt uit haar betoog te halen. Waarschijnlijk omdat ze zich nooit echt verdiept heeft in de materie of geprobeerd heeft om met mensen in contact te komen die dat wel hebben. Nu gebeurde dat wel.

Het verhaal van Famke Louise was vaak niet te volgen:

Diederik Gommers geeft het goede voorbeeld

Dit was een kans voor de anderen aan tafel. Ahmed Aboutaleb (burgermeester van Rotterdam) en vooral Diederik Gommers (arts en OMT-lid) grepen deze aan om een masterclass te geven hoe je met boze onwetende mensen moet praten. Je moet ze niet proberen te pakken op de inhoud, maar begrip hebben voor de emotie en laten zien dat jij onderaan de streep hetzelfde wil.

De hoofdpersonen in de coronacrisis (de ministers, het OMT, burgermeester etc.) worden van onderaf gezien als elitaire mensen die zelf geen last hebben van het probleem. Mensen die niet geraakt zijn en niet het beste voor hebben voor de mensen die dat wel zijn. Door niet boven, maar naast Famke Louise te gaan staan liet Diederik Gommers zien dat dit niet het geval is.

Twitter heeft een nieuwe held gevonden

Hij wist begrip op te brengen voor het verhaal van Famke Louise. Gommers bleef rustig en schoof het betoog van zijn tafelgast niet blind opzij omdat het nergens op sloeg. Hij koos ervoor naar haar toe te bewegen, maar ook om haar aan te spreken op de gevolgen van haar keuzes. Iets wat hem veel lof opleverde op Twitter.

Het is een serieus probleem dat een groot deel van Nederland de coronaregels aan hun laars wil lappen. Maar hoe bereik je hen? Niet door academici aan een tafel te zetten om met elkaar te bespreken hoe dom het is om de regels niet te volgen. Hierdoor wordt de kloof alleen nog maar groter. Je zult toch echt deze mensen moeten aanspreken op hun gedrag.

Twitter spaart Famke Louis niet

En doe dat niet op de manier zoals Twitter dat doet. Famke Louise werd daar compleet door de mangel gehaald. Helaas begrijpelijk, maar hierdoor maak je het probleem alsmaar groter. Tegen roept tegen op. De volgers van Famke voelen zich alleen nog maar meer genoodzaakt om zich te verzetten. Daarom moeten we leren om mensen als Famke Louise te accepteren.

Uit de woorden van Ahmed Aboutaleb was af te leiden dat andere #ikdoenietmeermee BN’ers niet wilden komen. Daar zullen ze vast hun reden voor hebben. Gelukkig durfde Famke Louise het wel aan. Een dappere keuze en daar moeten we haar dankbaar voor zijn. Dankzij haar ontstond er een boodschap voor de mensen die twijfelen en gefrustreerd zijn: “wij doen dit met de beste bedoelingen en willen jullie helpen.”

Kijken jullie mee Famke Louise-volgers?

Nu maar hopen dat alle volgers van Famke Louise gekeken hebben en denken “hé die Diederik Gommers is best een aardige kerel en Aboutaleb treedt niet op om ons te treiteren, maar om ons te helpen.”

Daarnaast was het ook een boodschap voor iedereen die zich groen en geel geërgerd heeft aan Famke Louise en de andere #ikdoenietmeermee BN’ers. Kijk niet naar hun acties, maar naar hun angsten en frustraties. Ga er niet boven staan. Deze mensen kunnen er ook voor zorgen dat jij ziekt wordt, dus probeer ze juist te helpen.

Wees wat meer als Diederik Gommers

Het is zo makkelijk om op Twitter iemand belachelijk te maken, maar wanneer je dat doet ben je zelf onderdeel van het probleem. Hoe boos je ook bent op mensen die zich niet aan de regels houden, het is geen reden om deze mensen nog verder weg te duwen.

Corona maakt geen onderscheid en dat zouden wij ook niet moeten doen. Probeer onderdeel te zijn van de oplossing. Help mensen om te zien welke consequenties hun acties hebben. Blijf rustig en vraag je gewoon wat vaker af: “hoe zou Diederik Gommers dit aanpakken?”

Reageer op artikel:
Famke Louise, bedankt voor je dappere afgang bij Jinek
Sluiten