Pim Jansen
Pim Jansen Life 26 december 2018

Uit deze test bleek dat 21 van de 55 ‘zeldzame whisky’s’ een nepper was

Whisky is altijd al een dankbaar cadeau geweest. Er zijn weinig mannen die niet van whisky houden. Als je een echt goede malt whisky cadeau kunt doen, dan heb je direct een goed gespreksonderwerp te pakken. Het ideale gebaar dus. Het Scottish University Environmental Research Center was echter niet geheel overtuigd van de authenticiteit van de zogenaamde zeldzame whisky’s die je vandaag de dag aan kunt treffen. Dat vermoeden bleek juist te zijn. Van de 55 zeldzame whisky’s bleken er ruim 21 een heel stuk minder zeldzaam te zijn.

Echt of niet echte zeldzame whisky?

In opdracht van de bekende whiskymakelaar ‘Rare Whisky 101’ werden er 55 verschillende zeldzame whisky’s onderzocht op echtheid. Bij Rare Whisky 101 bestond al langer de beeldvorming dat niet alle aangeboden ‘rare whisky’ soorten ook echt zeldzaam waren. Tijd om dat dus op een verantwoorde manier te onderzoeken.

Via een aantal (online) veilingen, winkeliers en particuliere verkopers werden een aantal zeer gewilde whisky’s gekocht. Na het verkrijgen van alle whisky’s, gebruikten onderzoekers radiokoolstof dateringstechnieken om te bepalen of de drank inderdaad zo oud was als werd beweerd. Eenentwintig flessen waren dat in ieder geval niet.

Een derde blijkt niet helemaal koosjer te zijn

Volgens Food & Wine meent Rare Whisky 101 dat de 21 ontdekte flessen whisky die niet het predicaat ‘rare’ verdienen op sommige markten nog steeds voor ongeveer  800.000 dollar zouden worden verkocht. Ze geloven ook dat er momenteel voor ongeveer 52 miljoen dollar Scotch op de markt verkrijgbaar is die een dergelijke benaming niet waard is. Wees dus gewaarschuwd.

Mede-oprichter van Rare Whisky 101 David Robertson vertelde de BBC: “Het is onze oprechte overtuiging dat elke veronderstelde pre-1900-en in veel gevallen veel oudere whisky als nep moeten worden beschouwd, tot het tegendeel is bewezen. Zelf in het geval van de single malt whisky’s. Dit probleem zal alleen maar toenemen naarmate de prijzen voor zeldzame flessen blijven stijgen.”

Dat is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat elke fles die is getest, lang niet zo oud is als men doet voorkomen. Twee van de meest opvallende voorbeelden hiervan waren een zeer gewaardeerde Ardbeg 1885 en een Thorne’s Heritage whisky uit de vroege 20e eeuw.

Nog niet dronken? Lees ook onze artikel: ‘5x nieuwe single malts voor een aangename prijs’ 

Menshealth

Reageer op artikel:
Uit deze test bleek dat 21 van de 55 ‘zeldzame whisky’s’ een nepper was
Sluiten