Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 11 nov 2019

Facebook-miljardair: ‘Het is nog steeds tijd om Facebook te verwijderen’

WhatsApp medeoprichter Brian Acton is miljardair geworden door Facebook. Het sociale netwerk nam zijn chat-app over in februari 2014, voor maar liefst 19 miljard dollar. Toch is de Amerikaan allesbehalve fan van Facebook.

Verwijder Facebook

Sterker nog, hij vindt dat je Facebook zou moeten verwijderen. Die oproep slingerde hij de wereld in op Twitter, tijdens het Cambrudge Analytica-schandaal. De hashtag #DeleteFacebook begon al snel te treden, maar het sociale netwerk heeft er waarschijnlijk amper iets van gemerkt.

Brian Acton on Twitter

It is time. #deletefacebook

Hij staat nog steeds achter die zet, ondanks de mensen die hem als hypocriet bestempelden. Acton is immers degene die Facebook zoveel data heeft gegeven door zijn chat-app aan de techgigant te verkopen.

Tijdens een conferentie van Wired benadrukte de miljardair dat mensen zelf de keuze moeten maken, maar dat hij er nog steeds blij mee is dat hij Facebook het verlaten. “Maar als je op Facebook wilt zitten, en je wilt tegen advertenties aan kijken, ga je gang, voel je vrij.”

Acton verliet in 2017 het bedrijf, na een conflict met Mark Zuckerberg. Het onderwerp van de discussie? Het monetizen van WhatsApp. Oftewel, Zuckerberg wilde geld gaan verdienen aan de gratis chat-app, waarbij hij over grenzen wilde gaan waar Acton niet mee kon leven. De Amerikaan verliet Facebook, waarbij hij miljoenen aan aandelen achter liet.

Grafstenen

Sindsdien heeft Acton meermaals openlijk kritiek op zijn voormalige werkgever geleverd. De journalist Steven Levy vroeg Acton tijdens de conferentie waarom hij daarvoor heeft gekozen:

“Destijds ontstond er druk op Facebook,” legde Acton uit. “Ik had zoiets van, misschien is het tijd. Maar toen realiseerde ik een groot probleem: Facebook heeft geen grafstenen. Wanneer je verdwijnt, verdwijn je, zonder dat iemand het doorheeft. Dus liet ik mijn grafsteen achter op Twitter.”

Acton is in ieder geval niet de eerste hooggeplaatste werknemer van Facebook die het bedrijf openlijk bekritiseert. In 2017 zorgde de voormalige head of growth van het sociale netwerk, Chamath Palihapitiya, ook voor consternatie met het volgende statement: “”We hebben tools gecreëerd die het sociale weefsel van de maatschappij uiteen scheuren.”

Versleuteling

Na zijn vertrek bij Facebook richtte Acton de Signal Foundation op, de nonprofit achter de versleutelde chat-app. Ook Facebook legt de laatste tijd de nadruk op versleuteling en privacy, maar Acton zet daar zijn vraagtekens bij: “Als hij dat voor elkaar wil krijgen, dan gaat hem dat lukken. Maar hij staat er bekend om dat hij snel van gedachten kan veranderen…”

Bovendien staat Facebook onder politieke druk. Overheden maken zich zorgen om de gevolgen van vergaande versleuteling van Messenger. Zij kunnen dan immers ook niet meer monitoren wat criminelen en terroristen uitvreten op het netwerk.

Volgens Acton gaat Facebook een zware strijd tegemoet: “Maar respect voor Facebook als ze het voor elkaar krijgen. Maar het gaat erg moeilijk worden.”

Reageer op artikel:
Facebook-miljardair: ‘Het is nog steeds tijd om Facebook te verwijderen’
Sluiten