Waarom jouw Facebook tijdlijn er soms raar uitziet

Redactie 28 feb 2017 Media

Vind jij dat jouw Facebook tijdlijn dingen toont die je eigenlijk helemaal niet wilt zien? Dan ligt dit zeer waarschijnlijk aan jouw eigen gedrag.

Facebook tijdlijn

Nog niet zo lang geleden werkte je Facebook tijdlijn vrij eenvoudig. De nieuwste statusupdates van je vrienden en pagina’s die je volgt, verschenen bovenaan. Dat is al een tijdje niet meer zo. Zo zou het kunnen zijn dat je geliefde Manners nieuwsberichten worden overschaduwd door berichten waarvan je denkt: waarom zie ik deze? Een jaar na de introductie van het nieuwe algoritme van Facebook en het uitgebreide like-systeem (met nieuwe emoties), kunnen daar dingen over gezegd worden.

Hoe Facebook waarde toekent

Het systeem dat Facebook gebruikt om content aan jou aan te raden, is in de basis erg eenvoudig: met een like, andere emotie (grappig, boos, verdrietig, wow of het welbekende hartje) of reactie vertel je Facebook impliciet: ik wil meer van dit zien, waarop soortgelijke berichten in je Facebook tijdlijn zullen verschijnen. Een emotie heeft een grotere impact dan een like en een reactie heeft een grotere impact dan een emotie. Simpel, toch?

Tot zover wel. Mashable kwam er echter achter dat Facebook helemaal niet kijkt naar de aard van de emotie. Als jij ergens met een ‘hartje’ op reageert, krijgt dit hetzelfde gewicht als wanneer je daar met een boze of verdrietige emoticon op reageert. Dit kan voor een verstoring in je tijdlijn zorgen. Als jij iemand bent die graag zijn ongenoegen uit, en dus kwistig met boze gezichtjes strooit, kan het dus toch zo zijn dat jij meer van dit soort berichten in je tijdlijn ziet, terwijl je die eigenlijk helemaal niet wilt zien.

Facebook tijdlijn

Om jouw tijdlijn zuiver en relevant te houden, doe je er dus wellicht verstandig aan om alleen te reageren op berichten die je echt tof vindt. Met andere woorden: beloon jezelf met positiviteit, want Facebook ‘beloont’ jouw verdriet of frustratie met meer van hetzelfde.

Reageer op artikel:
Waarom jouw Facebook tijdlijn er soms raar uitziet
Sluiten