Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 3 sep 2019

Facebook test controversiële verandering Like-systeem

Bij Facebook denk je waarschijnlijk meteen aan Likes. Het kenmerkende duimpje, dat onder elke post op het sociale netwerk staat. Het is een concreet stukje waardering van je omgeving, waardering die al snel kan veranderen in een verslaving. Na Instagram is ook Facebook het schrappen van het Like-systeem aan het overwegen.

Facebook test schrappen likes

Sinds afgelopen april is Facebook het schrappen van Likes aan het testen op Instagram, middels kleinschalige tests. Het bedrijf heeft nog geen conclusies met de buitenwereld gedeeld, maar nu gaan er dus ook tests op Facebook zelf van start. Bovendien zijn de tests uitgebreid van Canada naar zes andere landen.

De techblogger Jane Manchun Wong ontdekte de test op Facebook. Ze staat bekend om haar bijzondere hobby: ze doorploegt updates van grote apps, op zoek naar stukjes code die nieuwe features en veranderingen verraden. Vervolgens bouwt ze een prototype dat toont hoe die veranderingen eruit kunnen gaan zien.

Uit haar bevindingen blijkt dat de nieuwe feature van Facebook vrijwel identiek is aan het nieuwe Instagram. Gebruikers kunnen nog steeds zien hoeveel Likes hun eigen posts krijgen, maar die getallen staan niet meer bij de posts van anderen. Daar zien ze alleen de namen van gebruikers die een Like of reactie hebben achtergelaten.

Gezonde drempel

Ja, technisch gezien zou je nog steeds alle namen kunnen optellen, maar Facebook werpt op deze manier wel een gezonde drempel op. Dankzij deze verandering is het opeens een stuk moeilijker om je eigen Like-counter te vergelijken met die van anderen. Het sociale wedstrijdje is minder makkelijk te spelen.

Facebook heeft tegenover Gizmodo zijn tests bevestigd, maar maakt nog geen cijfers of conclusies bekend. Het zou dus ook zomaar kunnen dat de Like-counter gewoon in zijn huidige vorm blijft bestaan. Sociale netwerken testen immers continu veranderingen die vervolgens niet doorgevoerd worden.

Dit is echter niet zomaar een test. Facebook startte met zijn Like-systeem de trend die het moderne internet heeft vormgegeven. Als het sociale netwerk daar korte metten mee kan maken zonder al te veel aan advertentie-inkomsten in te boeten, dan is dat waarschijnlijk beter voor iedereen…

Jane Manchun Wong on Twitter

Facebook is working to hide like counts, too! https://t.co/WnUrM12aZg Tip @Techmeme

Reageer op artikel:
Facebook test controversiële verandering Like-systeem
Sluiten