Pim Jansen
Pim Jansen Life 22 mrt 2019

Enorme privacy blunder Facebook! Tip: wijzig snel je wachtwoord

Van een techbedrijf als Facebook mag je verwachten dat men na de vele schandalen van de laatste jaren wel wat zou hebben geleerd. In ieder geval als het gaat om de privacy van de eigen gebruikers. Blijkbaar kent het bedrijf van Zuckerberg een behoorlijke steile leercurve, want nu wordt duidelijk dat het platform jarenlang de wachtwoorden van gebruikers onbeveiligd had opgeslagen. Op die manier hadden bepaalde apps ongelimiteerde toegang tot miljoenen wachtwoorden van Facebook-gebruikers.

Brian Krebs laakt de beveiliging van Facebook

Het probleem met het opslaan van de wachtwoorden werd bekend gemaakt door onderzoeksjournalist Brian Krebs, een autoriteit op het gebied van digitale beveiliging. Inmiddels heeft Facebook de berichtgeving bevestigd, maar laat het na om te melden hoeveel gebruikers er door zijn getroffen. Door het ontbreken van een adequate beveiliging waren de wachtwoorden voor medewerkers van het platform eenvoudig te achterhalen. Volgens Krebs hadden meer dan 20.000 medewerkers toegang tot de bestanden met de wachtwoorden.

200 tot 600 miljoen gebruikers

De schatting lopen uiteen wat betreft het aantal getroffen gebruikers. Krebs zelf houdt het op 200 tot 600 miljoen gebruikers. Facebook bevestigde het probleem in een blogbericht met de titel ‘Wachtwoorden beveiligd houden’. Het bedrijf maakte er eerder al melding van als onderdeel van een beveiligingsbeoordeling. Het socialmedia-platform zegt nu dat het probleem is verholpen.

Privacy problemen blijven Zuckerberg achtervolgen

Het bekend worden van het probleem komt op een minder gunstig moment voor Mark Zuckerberg. Al langer zijn er zorgen over de veiligheid van de gebruikersdata. Dat is nog actueler geworden nadat Zuckerberg heeft gezegd dat hij van plan is om van Facebook, Instagram en WhatsApp een groot platform te maken. Voor Zuckerberg is het dus van belang om de rust te bewaren. Volgens hem is er dan ook geen reden tot ongerustheid.

Er zou geen aanwijzing zijn dat wachtwoorden zijn bemachtigd of dat ze intern zouden zijn misbruikt. Wat Facebook betreft is er dus niks aan de hand en hoeven de gebruikers hun wachtwoorden ook niet aan te passen. Het probleem was van invloed op ‘honderden miljoenen Facebook Lite-gebruikers, tientallen miljoenen andere Facebook-gebruikers en tienduizenden Instagram-gebruikers’, aldus het bedrijf.

Geen bewijs van misbruik

Hoewel er geen bewijs van misbruik is, is wel duidelijk geworden dat minstens 2.000 medewerkers de bestanden met wachtwoorden hebben doorzocht, Niet duidelijk is de reden waarom men dat deed.

Misschien toch maar Facebook van je telefoon verwijderen? De oprichter van WhatsApp ging je al voor om deze reden.

The Verge

Reageer op artikel:
Enorme privacy blunder Facebook! Tip: wijzig snel je wachtwoord
Sluiten