Facebook’s bizarre tactiek om terreur te stoppen

Redactie 21 jan 2016 Life

In het diepste geheim kwamen iets meer dan een week geleden kopstukken uit Silicon Valley en de beveiligingswereld bij elkaar om te bespreken hoe zij online recruitment door IS en andere terroristische groeperingen konden stoppen. Facebook COO Sheryl Sandberg deelt nu een wel zeer bizarre tactiek om IS online een halt toe te roepen.

Facebook COO Sheryl Sandberg

De wereldwijde opkomst van het Internet heeft voor veel mogelijkheden gezorgd maar ook voor nieuwe gevaren. Terroristische groeperingen als IS gebruiken namelijk ook het Internet en social media om aanhangers te werven. Het stoppen van IS heeft de hoogste prioriteit onder leiders van de westerse landen. Dat betekent dat enerzijds IS aangepakt moet worden in een fysieke oorlog en anderzijds dat hen de middelen om uit te breiden moeten worden ontnomen. Over dat laatste ging de geheime Silicon Valley top die aan het begin van deze maand plaatsvond.

Sheryl Sandberg treedt nu naar buiten met de strategie die Facebook wil hanteren om de online groei van IS een halt toe te roepen. Zij doet hierbij een beroep op Facebook gebruikers om haatzaaiende pagina’s te neutraliseren middels een ‘like attack’. Het klinkt onorthodox maar volgens Sandberg heeft deze tactiek in het verleden al gewerkt. Zij haalt in The Guardian het voorbeeld van een Duitse neo-nazipagina aan.

Als dit inderdaad werkt, wordt Facebook nagenoeg nutteloos voor IS en zullen zij één van hun voornaamste rekruteerbronnen verliezen.

Pagina’s als deze zijn gevuld met negativiteit en haat en roepen op tot nog meer haat. Door massaal deze pagina’s te liken en te overspoelen met positieve en liefdevolle berichten, worden de haatzaaiers geneutraliseerd en verliest de pagina zijn functie, effectiviteit en doel.’ Laat Sandberg weten. Zij stelt dat deze tactiek, mits groot genoeg toegepast, ook zal werken op IS-pagina’s. Als dit inderdaad werkt, wordt Facebook nagenoeg nutteloos voor IS en zullen zij één van hun voornaamste rekruteerbronnen verliezen.

De grootste vraag is natuurlijk of mensen bereid zijn om een pagina te liken waar zijn vanuit hun kern hartstochtelijk tegen zijn. Ook jij zou natuurlijk diep verontwaardigd zijn als je zou zien dat één van jouw Facebook-vrienden ogenschijnlijk begonnen is met het steunen van IS. Sandberg’s plan lijkt dus alleen te kunnen werken als hier globale aandacht voor komt.

Reageer op artikel:
Facebook’s bizarre tactiek om terreur te stoppen
Sluiten