Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Is deze VR-app de toekomst van werk? Facebook denkt van wel

Donderdag lanceerde Facebook de nieuwe app Horizon Workrooms. Met de VR-app kunnen collega’s middels virtual reality vergaderingen houden als de avatar-versies van zichzelf.

Volgens Facebook is dit niet alleen toekomst van werk, maar ook de eerste stap naar een futuristische ‘metaverse’.

Vergaderen in virtual reality

Sinds we door de pandemie allemaal thuis aan het werk moesten, is de ontwikkeling naar remote en hybride werken in een stroomversnelling geraakt. De ontwikkeling is here to stay en daarom ontwikkelde Facebook een VR-ervaring speciaal voor mensen die samen op afstand moeten werken: Workrooms.

Met een Virtual Reality-headset (de Oculus Quest 2) kunnen collega’s samen plaatsnemen aan een vergadertafel. Maximaal 16 mensen kunnen virtueel in de vergaderruimte aanwezig zijn. Nog eens 34 mensen kunnen deelnemen via een videogesprek zonder zo’n headset te dragen.

De app is nog verre van perfect. Een aantal journalisten kreeg een briefing over Horizon Workrooms in, hoe kan het ook anders, een virtuele vergaderruimte. Alex Heath, tech-redacteur bij The Verge, schrijft bijvoorbeeld dat Mark Zuckerberg de (virtuele) kamer moest verlaten en weer terug moest komen, omdat de mond van zijn avatar niet bewoog als hij sprak.

Ruimtelijke audio

Toch voelde Heath zich wel meer aanwezig in Workrooms van Facebook dan normaal gesproken in een Zoom-meeting. Dat komt onder meer door de ruimtelijke audio. Als iemand links in de kamer praat, klinkt het ook echt alsof hun stem uit die richting komt. Nieuwsgierig geworden naar wat de VR-app allemaal wel en nog niet kan? Check dan de onderstaande video.

Facebook heeft Workrooms de afgelopen zes maanden intern gebruikt, en Mark Zuckerberg is in ieder geval fan. Voor hem is de VR-app de eerste stap naar de ‘metaverse’ die hij wil creëeren.

VR-app Workrooms pas het begin voor Facebook

De ‘metaverse’ is een sci-fi concept dat is bedacht in de dystopische roman Snow Crash uit 1992. Dit concept stelt dat we op een dag allemaal aanzienlijke hoeveelheden tijd zullen doorbrengen in een digitale ruimte. Mark Zuckerberg noemt het zelf ’embodied internet’.

Dat voelt voor ons nog als toekomstmuziek, maar de Facebook-CEO is niet de enige die de afgelopen tijd de term ‘metaverse’ regelmatig noemt. Volgens Reuters hebben recent ook Microsoft, gamebedrijf Roblox Corp en Match Group Inc’s het gehad over hoe ze in de toekomst de digitale en fysieke wereld willen laten samenkomen.

Solos: Amazon’s met sterren gevulde antwoord op Black Mirror

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.