Pim Jansen
Pim Jansen Life 26 mrt 2019

Man troggelt met behulp van een eenvoudige truc 122 miljoen af van Facebook en Google

Geld verdienen is lekker, veel geld verdienen is nog veel lekkerder. Als je dan ook nog een manier weet te bedenken om veel geld te ontvangen zonder er voor te werken, dan ben je een slimme jongen. Althans, dat dacht Evaldas Rimasauskas tot hij tegen de lamp liep. De Litouwer wist tussen 2013 en 2015 lekker te cashen door zowel Facebook als Google valse facturen toe te sturen en deze te innen.

In totaal wist Rimasauskas 122 miljoen dollar te incasseren. Erg lang heeft hij er niet van kunnen genieten, hij is inmiddels schuldig bevonden aan digitale fraude en identiteitsdiefstal en mag nu 30 jaar lang op kosten van de belastingbetaler de binnenkant van een gevangeniscel bekijken.

Google en Facebook betalen lekker vlot aan oplichter

Rimasauskas wist Facebook maar liefst 99 miljoen dollar afhandig te maken en Google maakte in totaal 22 miljoen euro over naar de man uit Litouwen. Dat hij daar in wist te slagen is op zich al bijzonder. Zo stuurde hij beide ondernemingen diverse facturen voor items die ze niet hadden gekocht en niet hadden ontvangen. Wonder boven wonder werden de facturen niet gecontroleerd en werden deze zonder problemen voldaan.

De facturen gingen vergezeld van “vervalste documenten, contracten en brieven. Alles aan de facturen leek correct te zijn en wekten dus ook geen argwaan. Zo had de fraudeur er alles aan gedaan om de facturen zo echt mogelijk te laten lijken inclusief een afdruk in reliëf. Ook de opdrachtbevestigingen werden dusdanig bewerkt en voorzien van handtekeningen en namen van medewerkers van de bedrijven die over de juist autorisatielevels beschikten. Kortom, bij controle bleek er niks frauduleus aan de hand en dus werden de rekeningen zonder problemen betaald. Ook de banken hadden niks in de gaten.

Al is de dief nog zo snel, Google en Facebook achterhalen hem wel

Rimasauskas had er veel aan gedaan om zijn inspanningen zo authentiek te laten lijken. Zo deed hij zich voor als gemachtigde van de Taiwanese hardwarefabrikant Quanta Computer Inc. en had hij een bedrijf geregistreerd in Letland met dezelfde naam.

Rimasauskas is akkoord gegaan met het betalen van 50 miljoen dollar als onderdeel van zijn overeenkomst met justitie. Het is niet duidelijk wat er met de andere 72 miljoen dollar is gebeurd. Wat wel opvalt is dat Rimasauskas een zeer gewiekste witwasser is. Zo sluisde hij het geld weg via landen als Cyprus, Litouwen, Hongarije, Slowakije en Letland. Google is in ieder geval blij dat het ‘probleem’ met de veroordeling van de Litouwenaar is opgelost. “We hebben deze fraude ontdekt en de autoriteiten onmiddellijk gewaarschuwd. We hebben een deel van het geld terug en we zijn blij dat deze kwestie is opgelost.”

Boing Boing

Reageer op artikel:
Man troggelt met behulp van een eenvoudige truc 122 miljoen af van Facebook en Google
Sluiten