Robert Kroes
Robert Kroes Human Interest 8 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

F1 countdown [47]: UPDATE Waar start Max Verstappen tijdens de GP Canada en hoe gaat het in Zandvoort?

De aftelrace naar de Heineken Dutch GP op Zandvoort is begonnen. Als we ervan uitgaan dat de race op 3 mei verreden wordt zijn we nog 47 weken van het mega-evenement verwijderd. Uiteraard was er weer genoeg nieuws te melden. Daarnaast blikken we ook vooruit naar Max Verstappen in de GP van Canada die morgen (eerste Pinksterdag) verreden wordt.

Prorail breidt station Zandvoort uit

Uiteraard is de bezoekerstoestroom voor de Heineken Dutch GP een van de grotere vraagstukken voor de organisatie. Prorail heeft inmiddels bekend gemaakt dat de bereikbaarheid per trein versneld verbeterd wordt. De organisatie had gevraagd om capaciteit voor 12 treinen per uur, maar dat worden er waarschijnlijk 8. Dat ligt niet aan Prorail, zij gaan het station tijdelijk uitbreiden, een extra uitgang maken en meer vermogen aanleggen. Ook gaan ze maatregelen nemen tegen oververhitting en het doorslaan van de stoppen. Daarnaast zal er tijdens de race een 24-uurs storingsdienst paraat staan. De capaciteit is daarmee naar verwachting genoeg om de gewenste 12 treinen per uur te laten rijden, maar het hangt van het NS-materieel af of dit ook lukt.

Overigens lost dit de bereikbaarheidsproblemen niet op. Zo heeft het aantal extra treinen tot gevolg dat de overweg bijna continu gesloten zal zijn en dat heeft uiteraard weer gevolgen voor de massa’s voetgangers die over willen steken. Er wordt dan ook een bereikbaarheidsplan gemaakt, waarbij de spreiding van aankomst van publiek een van de hoofdzaken is. Er wacht op dat gebied dus nog een aantal uitdagingen.

DutchF1-race.nl: vanaf 9 juni dagelijks nieuws

Vanaf 9 juni zal Dutchf1race.nl starten met dagelijks nieuws over de aanloop naar de Formule 1-race op circuit Zandvoort en de ontwikkelingen in het huidige seizoen. De wekelijkse nieuwsbrief, waar je jezelf gratis voor kunt opgeven, toont een overzicht van wat er de afgelopen week gepubliceerd is. Wil je direct elke update gratis ontvangen? Registreer je dan ook voor de gratis alerts via de rode bel linksonder op het scherm. De race naar Zandvoort is begonnen!

Vanaf 2021 belangrijke wijziging voor de Heineken Dutch GP en Max Verstappen

In aanloop naar de GP van Canada heeft de FIA een aantal wijzigingen bekend gemaakt in de reglementen en het tijdsschema. Zo komt de donderdag (mediadag) te vervallen. Deze verschuift naar de vrijdagochtend. Hierdoor schuiven de trainingen op de vrijdag op in tijd. De trainingen voor de Europese races, dus ook de race op Zandvoort beginnen om 13.00 uur en om 17.00 uur. Daarnaast geldt dat de teams al voor de vrije training op moeten geven met welke configuratie van de auto ze moeten starten. Dit betekent dat er bij de vrije training niet meer met verschillende uitvoeringen van een onderdeel kan worden getest. Dat mag eventueel wel in de tweede training, mits de eerder aangegeven uitvoering op zaterdag maar weer gemonteerd is. Ook na een crash moet een kapot onderdeel door eenzelfde uitvoering vervangen worden. Aan zaterdag en zondag lijkt ook in 2021 niets te veranderen.

Ongelukkige startplek Max Verstappen op GP Canada

Morgen (9 juni) wordt vanaf 20.10 uur Nederlandse tijd de GP van Canada verreden. De kwalificatie verliep voor Max Verstappen alles behalve naar wens. Hij beëindigde de laatste training op een 5de plaats, maar viel tijdens de eerste kwalificatie terug naar plek 11. Dit doordat zijn medium-banden beduidend minder presteerden dan de soft-tires van zijn concurrentie. Ook klaagde Verstappen over te weinig grip en te veel drukte op de baan. Er werden zelfs (weliswaar bij Renault) waarschuwingen voor overstekende bosmarmotten afgegeven. Er leek niet veel aan de hand (met gokte op de tweede en derde kwalificatie) en Verstappen reed Q1 uit op de 11de plek.

Helaas crashte Haas-coureur Kevin Magnussen in de tweede kwalificatie vlak voor de finish tegen een muur. Hierdoor werd de rode vlag gehesen en was er geen mogelijkheid voor Max om zich bij de beste 10 te rijden en zo de derde kwalificatie te kunnen rijden. Vanaf de elfde plek wacht hem morgen dus een inhaalrace en -eerlijk is eerlijk- ons wellicht een spannende race. Vettel vertrekt van pole position. Overigens kan Verstappen nog naar maximaal plaats 9 stijgen. Dit doordat er mogelijk tijdstraffen wachten voor Magnussen (afhankelijk van de onderdelen die na de crash vervangen moeten worden) en Carlos Sainz, die een onderzoek kreeg wegens hinderlijk gedrag.

Update (9-6 12.15 uur): Inmiddels is bekend geworden dat Carlos Sainz een straf van 3 plaatsen heeft gehad. Ook is bekend geworden dat team Haas ervoor kiest om Kevin Magnussen uit de pitstraat te laten starten. Hierdoor schuift Max Verstappen  op naar de 9de startplek. Bovendien mag team Red Bull kiezen met welke banden Max Verstappen aan de start verschijnt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
F1 countdown [47]: UPDATE Waar start Max Verstappen tijdens de GP Canada en hoe gaat het in Zandvoort?
Sluiten