Robert Kroes
Robert Kroes Life 14 oktober 2019

F1 Countdown [29]: Updates circuit en Heineken Dutch GP, RaceFeest partners en verloren race Max Verstappen

Nu de Nederlandse Formule 1-race op 3 mei 2020 verreden wordt zijn we dus nog 29 weken verwijderd van de start van deze, nu al historische, race. Met onze wekelijkse F1 countdown tellen we af naar de start van de Heineken Dutch GP. We bekijken het laatste nieuws van het circuit Zandvoort. We blikken terug op de week van de Heineken Dutch GP. Het RaceFeest: “racen doen we voor elkaar” en we blikken terug op de verloren race van Max Verstappen.

Circuit Zandvoort update richting Dutch GP

De milieudiscussie rond het circuit blijft aanhouden. Inmiddels lijkt de organisatie van het circuit Zandvoort toenadering te zoeken tot de milieubewegingen door voor een deel hun eisen in te willigen. Zo wordt de toegangsweg verlegd buiten Natura 2000-gebied. Daarnaast ziet men af van commerciële helicoptervluchten rond e F1-race. Inmiddels is men, zonder vergunningen, gestart met de bouwwerkzaamheden. Dit leverde woedende milieuorganisaties op die direct naar de rechter zijn gestapt. Helaas was er ook triest nieuws op persoonlijk vlak. Voormalig perschef Dirk Buwalda overleed op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ongeval. Op haar website plaatst Circuit Zandvoort een eervol in memoriam.

De week van de Heineken Dutch GP, racefeest en Max Verstappen

Nu er wellicht minder helikoptervluchten komen en de treinen, zoals we vorige week al meldden, wellicht niet rijden lijkt de logistieke uitdaging steeds groter te worden. Buurgemeente Haarlemmermeer springt bij met parkeerplaatsen. De bedoeling is dat bezoekers daar de auto parkeren en vervolgens per fiets of trein richting circuit vertrekken.

Racefeest 2020: ‘Racen voor elkaar’

Zoals we de afgelopen week ook konden melden organiseert Racefeest 2020 een fantastisch Racefeest in de Jaarbeurs voor iedereen die niet op Zandvoort kan zijn. Helaas zijn er ook groepen mensen die helemaal niet de luxe van een Racefeest kennen. Onder het motto ‘Racen doe je voor elkaar’ steunen zij de Stichting Kika en Stichting Ambulancewens. Als jij zelf actief bent voor een goed doel kun je jouw initiatief ook aanmelden voor ondersteuning. Je leest er alles over op hun pagina ‘maatschappelijk partners‘.

De verloren race van Max Verstappen

De GP die vandaag in Japan gereden werd had het succes van Honda motoren in het thuisland moeten illustreren. Zoals we weten verliep dat helaas anders. Door de tyfoon die voorspeld werd, werd de kwalificatie van zaterdag verplaatst naar zondag. Max Verstappen wist dus pas vlak van tevoren dat hij vanaf P5 mocht starten. Wat volgde was een bizarre en voor Max Verstappen dramatische race. Dit begon met een inschattingsfout van Sebastian Vettel, die al startte voor hij groen licht had. Hij trapte direct op de rem en voorkwam daarmee dat zijn meetapparatuur een valse start kon kwalificeren. De start van Verstappen was echter geweldig. Helaas was dat snel voorbij want na 30 seconden reed Leclerc bij Max Verstappen binnen. Dit met enorme schade aan de zijkant tot gevolg.

Ziggo Sport F1 on Twitter

Aii! @Max33Verstappen wordt er in de eerste ronde afgetikt door Leclerc ? Bottas heeft een superstart en gaat naar P1 ? #JapaneseGP #F1 #ZiggoSportF1 https://t.co/wTWYQJDhn0

 

Ondanks de zware schade aan zijn bolide zette Max Verstappen de race voort. Tot zijn verbazing hoort hij tijdens de race dat de wedstrijdleiding de aanrijding niet wil onderzoeken. Zij reactie op de boordradio spreekt boekdelen:

Ziggo Sport F1 on Twitter

@Max33Verstappen is het niet bepaald eens met de wedstrijdleiding ? Nu toch onderzoek naar incident tussen Max en Leclerc, straf voor de Monegask? #JapaneseGP #F1 #ZiggoSportF1 https://t.co/M6VZtLyHrQ

Uiteindelijk parkeerde hij de auto na 14 rondes noodgedwongen in de pits. Het leek er in eerste instantie op dat Leclerc geen straf zou krijgen, maar dat gebeurde later alsnog. Max Verstappen was niet blij met het incident en daar was hij duidelijk over.

Ziggo Sport F1 on Twitter

‘Echt belachelijk wat hier vandaag gebeurt’ ? @Max33Verstappen baalt als een stekker van zijn uitvalbeurt en begrijpt helemaal niets van de wedstrijdleiding ? #JapaneseGP #F1 #ZiggoSportF1 https://t.co/YgYjudHL0u

 

Uiteindelijk ging er ook nog iets mis met het start-finish bord waardoor er eigenlijk een ronde te weinig geracet werd. Valtteri Bottas finishte als eerste, gevolgd door de Ferrari van Sebastian Vettel. Luis Hamilton completeerde de top 3, terwijl Max’ ploeggenoot Albron knap vierde werd. Deze resultaten betekenen meer slecht nieuws. Zo kan Max Verstappen nu zelfs de theoretische kans op een wereldkampioenschap vergeten. Ook stelde Mercedes de constructeur-titel veilig. Een race om snel te vergeten.

 

Reageer op artikel:
F1 Countdown [29]: Updates circuit en Heineken Dutch GP, RaceFeest partners en verloren race Max Verstappen
Sluiten