Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Human Interest 7 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Onderzoeker beweert: praten over je ex tijdens een date = prima

Eerste dates zijn altijd tricky. Wat moet je dragen, hoe moet jij je gedragen? Wat in ieder geval een absolute don’t is, is praten over jouw ex, toch? Nou, volgens de wetenschap kan het prima. Je moet alleen weten hoe je het brengt. We denken dat het sociaal niet acceptabel is om te praten over jouw exen. Psychologe Susan Krauss Whitbourne van de Universiteit van Massachusetts ziet het anders.

In een interview met Elle vertelde Susan het volgende: “Bereid zijn om te praten over exen en voorgaande relaties, toont dat je graag open bent. Het hebben van een ex-vriendin voelt als iets dat je moet verbergen. Als zijn partner in een prille relatie vraagt: ‘Wie is die meid?’ Dan zal de man vaak reageren met: Oh, gewoon een vriendin.’ Mannen hebben het gevoel dat zij hier niet eerlijk over kunnen zijn.”

Juist, er zit dus ook een keerzijde aan. Als jij op een verdachte manier laat merken niet te willen praten over jouw voorgaande relaties, kom je onbetrouwbaarder over. De communicatie tussen mannen en vrouwen is altijd al een heikelpunt geweest. Volgens Whitbourne is het belangrijk om open te spreken over jouw exen en wees vooral positief.

Exen zijn visitekaartjes

Het is eigenlijk heel logisch dat je op je eerste date geen slecht beeld van jezelf wil scheppen. Wees daarom nooit te negatief over je ex (afhankelijk van hoe de relatie eindigde uiteraard). Zijn jullie in consensus uit elkaar gegaan, hang dan geen waslijst aan negatieve eigenschappen van jouw ex-vriendin op als je date naar haar vraagt. Dit laat alleen maar zien dat jij weinig interesse toonde in je vorige relatie. Ook laat je op deze manier zien dat je haar beschuldigt van het falen van de relatie.

12 manieren om te daten als een old school gentleman

“Jouw nieuwe vlam kan uit de gesprekken over jouw voorgaande relaties een goed beeld over jou vormen. Ben jij negatief of kom je onredelijk over op haar, dan zal zij al snel denken dat je de moeite niet waard bent. Dat wil je niet natuurlijk”, aldus Susan Whitbourne. Het is dus belangrijk om het onderwerp niet te vermijden, mocht het ter sprake komen. Het vereist echter wel wat tactiek. Hoe ga je hier mee om?

Wees eerlijk en oprecht

Susan is van mening dat je alle kaarten op tafel moet leggen als jouw date vraagt naar je voorgaande relatie, maar je moet het wel een beetje genuanceerd brengen. De avond moet niet alleen maar over je ex-vriendin gaan, maar ze mag ook niet merken dat je dingen verzwijgt. Daarom moet je oprecht blijven, maar je mag de vraag best parkeren. Zeg bijvoorbeeld dat je er op dit moment nog niet aan toe bent om hier over te praten of dat je het haar liever een latere keer vertelt.

Laat haar ook praten over haar vorige relaties. Je kan aan haar toon oppikken hoe zij graag praat over het onderwerp ‘ex’. Speel hier op in. Pas jouw gesprek aan op hoe zij spreekt over haar ex. Is ze afstandelijk of juist open? Als zij zelf niet veel over haar ex kwijt wil, wijdt zelf dan ook niet veel uit over jou voorgaande relaties. Het is duidelijk dat zij niet graag over haar ex praat, grote kans dat ze dan ook niet veel over die van jou wil horen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoeker beweert: praten over je ex tijdens een date = prima
Sluiten